Τρόμος επικρατεί -κυρίως στην Αμερική- από την κατάρρευση τριών τραπεζών μέσα σε λίγα 24ωρα.

«Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά ομολόγων καταρρέει και νομίζω, αυτή είναι η πρόβλεψή μου, ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse» δήλωσε τη Δευτέρα στο Fox Business ο Ρόμπερτ Κιγιοζάκι, χρηματοοικονομικός αναλυτής, επενδυτής μετάλλων της Wall Street, συγγραφέας του βιβλίου «Rich Dad, Poor Dad» («Πλούσιος Μπαμπάς, Φτωχός Μπαμπάς») και συνιδρυτής της Rich Dad Company.

Ο Κιγιοζάκι είχε προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers καιρό πριν συμβεί, ενώ αμέσως μετά την κατάρρευση των Signature Bank και SVB μίλησε και για νέα επερχόμενη χρεοκοπία!

Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου η Credit Suisse αποκάλυψε, μέσω της ετήσιας έκθεσής της, πως υφίσταται «υλική αδυναμία» από ζημία ύψους οκτώ δισ. δολαρίων το 2022, η οποία επήλθε από «αδυναμία αποτελεσματικού εντοπισμού, ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνου και αποφυγής ανακριβειών». Ακολούθως οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν 5%, ποσοστό χαμηλό όλων των εποχών. Τι μέλλει γενέσθαι; Όπως είπε ο Κιγιοσάκι, η αγορά ομολόγων -το «μεγαλύτερο αγκάθι» της οικονομίας- θα βάλει τις ΗΠΑ σε «σοβαρό πρόβλημα»: ο ίδιος αναμένει ότι το αμερικανικό δολάριο θα αποδυναμωθεί.

«Το αμερικανικό δολάριο χάνει την ομοιογένειά του στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Οπότε θα τυπώνουν όλο και περισσότερο, προσπαθώντας να το εμποδίσουν να βουλιάξει» πρόσθεσε και εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τους ατομικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης (IRAs) στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα πληγεί περισσότερο από τις διασώσεις των τραπεζών.

«Η γενιά μου, οι boomers, προσπαθούμε να συνταξιοδοτηθούμε. Οπότε αυτή είναι η “τέλεια καταιγίδα” από πολλές απόψεις. Fed και FDIC πρόκειται να τυπώσουν ξανά, γεγονός που κάνει τις μετοχές καλές. Αλλά ανησυχώ για την Credit Suisse» ανέφερε. Εν μέσω υπερπληθωρισμού και εκτύπωσης περισσότερου χρήματος, ο Κιγιοζάκι συμβούλευσε τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε ασήμι και χρυσό όσο η αγορά είναι ασταθής. «Η Fed και η FDIC προκαλούν υπερπληθωρισμό, γεγονός που κάνει το χρυσό και το ασήμι ακόμη καλύτερες επενδύσεις» εξήγησε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 15/03/2023 - Συντάκτρια: Αλεξία Κοσίνα