Η ΔΕΗ αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης και καθίσταται ο ισχυρότερος παίκτης στην περιοχή μετά την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

Το deal έκλεισε την Πέμπτη και, όπως έγινε γνωστό, υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία με την ιταλική Enel για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την εταιρεία και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία, έναντι περίπου 1,26 δισ. ευρώ. Η συμφωνία έγινε με τη συνολική αξία (Enterprise Value) της Enel Romania να υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνει, επιπλέον, μηχανισμό κερδών, στο πλαίσιο μιας πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής, με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας. H είσοδος της ΔΕΗ στη Ρουμανία, σε μια ώριμη αγορά, της δίνει πρόσβαση σε έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, που ξεκινά από την Ελλάδα, περνά από τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία, κάτι που δεν ίσχυε για την ιταλική Enel. Με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την άρση των περιορισμών στις διασυνοριακές συναλλαγές, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες και το ρεύμα πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών.

Η συναλλαγή θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Οι συνέργειες των δύο εταιρειών είναι ο προφανής λόγος. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας (2,5% φέτος, παρά τον αυξημένο πληθωρισμό, και 3% το 2024) και η εντατική εκβιομηχάνιση της χώρας αποτελούν εχέγγυο για τη μελλοντική πορεία της επένδυσης. Η είσοδος της ΔΕΗ στη Ρουμανία είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για την επιχείρηση όσο και για τη χώρα. Οι επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, στην περίοδο που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο δεν είχαν άδοξο τέλος, αλλά αποτέλεσαν το πρώτο ισχυρό στήριγμα για τα εγχώρια ιδρύματα. Τα έσοδα από την πώλησή τους ήταν ένα πρώτο ανάχωμα στις επιπτώσεις από την αλματώδη αύξηση των NPLs και από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Επειτα από μία δεκαετία κατά την οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αποεπενδύσουν από σημαντικά και κερδοφόρα assets τους, προκειμένου να επιβιώσουν στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ΔΕΗ είναι η πρώτη επιχείρηση που ανοίγει ξανά τον δρόμο για τη δυναμική είσοδο στη ΝΑ Ευρώπη.


ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο κ. Γεώργιος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας δήλωσε: «Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή, τόσο από γεωγραφικής όσο και από επιχειρηματικής άποψης.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση, δρομολογώντας τη μετατροπή της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σημαντική εξέλιξη θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με όφελος για τους πελάτες μας και με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας».

Με τη συμφωνία εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία, και συγκεκριμένα:

1. ΔΙΚΤΥΟ
Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της χώρας: - E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου. - E-Distribute Banat, με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή, όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας. - E-Distribute Dobrogea, που διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή. Συνολικά αποκτά τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χιλιόμετρα, που διανέμει περίπου 16 τεραβατώρες (TWh).

2. ΑΠΕ
Σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: - 534 MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499 MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW. - 5,4 GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν αιολικά και 3,1 GW φωτοβολταϊκά.

3. ΕΜΠΟΡΙΑ / ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
-Τις δύο εταιρείες προμήθειας, τις Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh. - Την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Money pro» της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 11/03/2023