Ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην εκκαθάριση πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, δηλαδή 43.000 επικουρικές συντάξεις σε σύνολο 80.000, μέσα σε 60 ημέρες, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα δρομολογείται η πληρωμή της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης. Η πληρωμή θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου για τους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 και η έκδοση της επικουρικής τους εκκρεμεί.


Προϋποθέσεις

Οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους.
- Θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).
- Έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022.

Μάλιστα, έπειτα από νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το πλήθος των δικαιούχων, με υπουργική απόφαση δρομολογείται αμέσως η επέκταση του καταληκτικού χρονικού ορίου της αίτησης από την 1η Ιουλίου 2022, που ισχύει σήμερα, στην 31η Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως για τη λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.