Αναβάλλεται για λίγες μέρες, όπως όλα δείχνουν, η δημοσιοποίηση του νέου κατώτατου μισθού, εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων που συμβαίνουν στη χώρα μας, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

Το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφάσιζε τον νέο κατώτατο μισθό, θα ασχοληθεί τελικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα λάβει αποφάσεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Έτσι, η απόφαση για τον κατώτατο μισθό μετατίθεται για την επόμενη συνεδρίαση, χωρίς να αλλάζει ο σχεδιασμός για την ισχύ του νέου μισθού από την 1η Απριλίου.


Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας

Παρά την αναβολή, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα υποβάλει την εισήγησή του για το ποσό του νέου μισθού, χωρίς να ληφθεί τελική απόφαση.

Αυτό πρέπει να γίνει επειδή ο υπουργός Εργασίας υποχρεούται να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ρητώς αναφέρει πως «η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023».


Το ύψος του κατώτατου μισθού

Ο νέος κατώτατος μισθός προβλέπεται να είναι περίπου στα 770 έως 780 ευρώ, με την κυβέρνηση να καταλήγει σε λίγο πάνω αύξηση από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή πάνω από το 7,75%.


Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Παράλληλα αναμένεται και ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η περαιτέρω μείωση των εισφορών υπολογίζεται γύρω στις 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, σε βάθος τετραετίας.