Ένα ράλι τιµών, που θυµίζει την περίοδο πριν από την οικονοµική κρίση, βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά κατοικίας των περιοχών του κέντρου της Αθήνας, όπου εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για βραχυχρόνιες µισθώσεις.

Από αναφορές µεσιτών, αλλά και µε µια απλή µατιά στις ηλεκτρονικές αγγελίες, διαπιστώνει κανείς ότι οι πωλήσεις µικρών και παλαιών διαµερισµάτων διαµορφώνονται σε τιµές βορείων προαστίων, συχνά, δε, τις ξεπερνούν µε µεγάλη άνεση... Ενα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγµατα είναι το Κουκάκι, που τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε µεταξύ των δηµοφιλέστερων προορισµών για επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη βραχυχρόνια ενοικίαση.

Η άµεση γειτνίαση µε το Μουσείο της Ακρόπολης και τα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας, η πρόσβαση σε σταθµό του µετρό («Ακρόπολη») και ασφαλώς η δηµοφιλία της περιοχής µεταξύ των ξένων επισκεπτών της ελληνικής πρωτεύουσας έχουν αναδείξει το Κουκάκι σε βασικό στόχο των επενδυτών. 

Τριπλασιασμός

Κάπως έτσι, µέσα σε µία δεκαετία, από το 2013 µέχρι σήµερα, οι τιµές πώλησης έχουν τριπλασιαστεί! Πριν από 10 χρόνια, η µέση ζητούµενη τιµή για κάποιο από τα ακίνητα της περιοχής, ηλικίας άνω των 50 ετών κατά κανόνα, ήταν της τάξεως των 1.100-1.300 ευρώ/τ.µ. Σήµερα, εντοπίζει κανείς αγγελίες όπως εκείνη για ένα διαµέρισµα 55 τ.µ. του 1964, ανακαινισµένο το 2017 (προφανώς για αξιοποίηση µέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρµας βραχυχρόνιων µισθώσεων), το οποίο πωλείται αντί 260.000 ευρώ ή 4.727 ευρώ/τ.µ.!

Επίσης στο Κουκάκι, διαµέρισµα 42 τ.µ. πωλείται αντί 155.000 ευρώ ή 3.690 ευρώ/τ.µ., ενώ νεόδµητο διαµέρισµα 86 τ.µ. πωλείται αντί 395.000 ευρώ ή σχεδόν 4.600 ευρώ/τ.µ. Πρόκειται για τιµές που συναντά κανείς σε αντίστοιχες κατασκευές των βορείων προαστίων, όπως π.χ. στα Ανάβρυτα, στο Μαρούσι, πλησίον του Αλσους Συγγρού κ.α. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται όµως και σε άλλες περιοχές, όχι τόσο κοντά στην Ακρόπολη όσο το Κουκάκι. Για παράδειγµα, στο Μετς νεόδµητο διαµέρισµα 95 τ.µ., 2ου ορόφου, υπό κατασκευή, πωλείται αντί 4.526 ευρώ/τ.µ. Αντίστοιχα, σπίτι του 1980 σε ηµιώροφο, µε δύο υπνοδωµάτια και επιφάνειας 96 τ.µ., πωλείται αντί ποσού 300.000 ευρώ ή 3.125 ευρώ/τ.µ.

Το εν λόγω ακίνητο προωθείται ως επενδυτική ευκαιρία, δείγµα του πόσο έχει διαφοροποιηθεί η αγορά κατοικίας στις περιοχές αυτές του κέντρου της Αθήνας. Ακόµα, ένα ανακαινισµένο διαµέρισµα 65 τ.µ. στο Μετς πωλείται αντί 250.000 ευρώ ή 3.846 ευρώ/τ.µ. Το σπίτι είναι κατασκευής του 1980.



Εξωπραγματικές

Ακόµα όµως και σε περιοχές λιγότερο δηµοφιλείς για ξένους αγοραστές, όπως π.χ. οι Αµπελόκηποι, οι τιµές είναι πλέον εξωπραγµατικές, ιδίως για µικρά διαµερίσµατα, όπως στούντιο και γκαρσονιέρες, τα οποία απευθύνονται κατεξοχήν σε επενδυτές και όχι σε ιδιώτες που θα τα χρησιµοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση.

Για παράδειγµα, στούντιο 22 τ.µ. στους Αµπελοκήπους, στην περιοχή Κουντουριώτικα, πλησίον του γηπέδου του Παναθηναϊκού, πωλείται σήµερα αντί 120.000 ευρώ ή 5.455 ευρώ/τ.µ.! Πρόκειται για σπίτι κατασκευής του 1970, στον τρίτο όροφο, το οποίο ανακαινίστηκε το 2022 και προσφέρει επίσης εντοιχισµένες συσκευές, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στον σταθµό του µετρό «Αµπελόκηποι». 

Αλλαγές

Η εικόνα αυτή καταδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές αναφορικά µε το πρόγραµµα εξασφάλισης άδειας παραµονής µέσω επενδύσεων σε ακίνητα από ξένους από χώρες εκτός Ε.Ε. Υπενθυµίζεται ότι από την 1η Μαΐου οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να δαπανούν 500.000 ευρώ, αντί για 250.000 ευρώ, για τη λήψη της σχετικής άδειας, εφόσον το ακίνητο που αγοράζουν βρίσκεται στο κέντρο, στα βόρεια και στα νότια προάστια της Αθήνας.

Στόχος της συγκεκριµένης κίνησης είναι να ωθήσει τους ξένους αγοραστές σε άλλες περιοχές, προκειµένου να δοθεί η δυνατότητα σε Ελληνες να προβούν σε απόκτηση ακινήτου σε µια αγορά όπου δεν θα χρειάζεται να «ανταγωνίζονται» µε ανθρώπους κατά κανόνα υψηλότερης οικονοµικής στάθµης. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η αγορά έχει πλέον φτάσει σε τέτοιο ύψος τιµών ώστε θα είναι αρκετά χρονοβόρα η όποια προσαρµογή γίνει, λόγω της στροφής των ξένων σε άλλα σηµεία του λεκανοπεδίου.

Στο στόχαστρο

Παράλληλα, ο «αποκλεισµός» των επενδυτών από τρίτες χώρες δεν σηµαίνει ότι θα σταµατήσουν οι ροές επενδυτών, καθώς η αγορά της Αθήνας βρίσκεται πλέον για τα καλά στο στόχαστρο των ξένων. Αλλωστε, εκτός από αγοραστές από την Κίνα και την Τουρκία ή άλλες χώρες, ζήτηση για διαµερίσµατα προς εκµετάλλευση στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και από επενδυτές από χώρες όπως η Γερµανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Κύπρος.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ενδιαφέρονται καν για τη λήψη άδειας παραµονής µέσω του σχετικού προγράµµατος. Ως εκ τούτου, στην αγορά ακινήτων δεν αναµένουν σηµαντική διαφοροποίηση από τον διπλασιασµό του ελάχιστου ύψους επένδυσης για τους επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για τη λήψη άδειας παραµονής.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 4 Μαρτίου 2023.