Το «καλάθι της ψαραγοράς» εφαρμόζεται ήδη από σήμερα στη Βαρβάκειο Αγορά και θα διαρκέσει για όλη την περίοδο της Σαρακοστής.

Προς επιβεβαίωση του χθεσινού ρεπορτάζ της «Α», ο Άδωνις Γεωργιάδης σε διαδικτυακή ανάρτησή του ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον πρόεδρο των ιχθυοπωλών της Βαρβακείου: «Κατόπιν συμφωνίας μου με τον πρόεδρο της Βαρβακείου Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών, κ. Σίμο, ξεκινά πιλοτικά “Καλάθι του νοικοκυριού” για όλη τη Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. Πετύχαμε σημαντικές μειώσεις στις τιμές σε σχέση με το 2022».

Εξετάζεται παράταση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το συγκεκριμένο «Καλάθι» θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, ενώ πριν από την ολοκλήρωση της πιλοτικής περιόδου θα αποφασιστεί αν θα παραταθεί μαζί με το «Καλάθι του νοικοκυριού» στα σουπερμάρκετ - μια παράταση την οποία ήδη έχει εξαγγείλει το υπουργείο Ανάπτυξης έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει προγραμματίσει να εγκαινιάσει ο ίδιος το «Καλάθι της ψαραγοράς» με την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο, πριν από την καθιερωμένη αυτοψία σε σουπερμάρκετ για την εφαρμογή του «Καλαθιού του νοικοκυριού». Από χθες βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ και τα προϊόντα του «Καλαθιού της Σαρακοστής» που επίσης θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο. Ενδεικτικά, το εύρος τιμών στα νηστίσιμα προϊόντα κυμαίνεται ως εξής: Χαλβάς 4,97-8,95 ευρώ / κιλό, ταραμοσαλάτα 3,63-9,44 ευρώ / κιλό, γαρίδες 10,35-12,92 ευρώ / κιλό, καλαμάρια 5,35-11,3 ευρώ / κιλό.

Χαλβάς και αλοιφές

Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν την υποχρέωση να διαθέσουν υπό τη σήμανση του «Καλαθιού της Σαρακοστής» χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και τουλάχιστον δύο είδη κατεψυγμένων θαλασσινών

Όσο για το κύριο «Καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τη 17η εβδομάδα εφαρμογής από το σύνολο των 864 προϊόντων στα 97 (ποσοστό 11%) η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και στα 75 (9%) η τιμή αυξήθηκε. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του ΥΠΑΝ διευκρίνισε χθες το απόγευμα ότι, έπειτα από σειρά ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί, τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου) προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί τα σαρακοστιανά εδέσματα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/2