Αλλαγή σελίδας στο βιβλίο της ιστορίας που γράφεται τα τελευταία 24 χρόνια σηματοδοτεί η φρενήρης, ανοδική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες, με εμβληματικότερο στοιχείο την υπέρβαση των 1.000-1.100 μονάδων φέτος, έπειτα από οκτώ χρόνια, με απόδοση που για το 2023 ήδη ξεπερνά το 19% και φτάνει το 150%-160% από τα ιστορικά χαμηλά της ζώνης των 420-470 μονάδων που καταγράφηκαν αντίστοιχα το 2016 και το 2020.

xrimatistirio
Οι φανεροί (τράπεζες) και οι αφανείς πρωταγωνιστές της ανοδικής κίνησης καταγράφουν μέσα στον πρώτο ενάμιση μήνα της χρονιάς αποδόσεις 50% έως 250%, σε μια σπάνια επίδοση για τη Λεωφόρο Αθηνών, που μετρά ήδη πέντε συνεχόμενους μήνες κερδών, με αφετηρία τις 780 μονάδες. Μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, η ελληνική αγορά κατέγραφε σωρευτικά μόλις οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις επί συνόλου 32, όταν καμία άλλη αγορά στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να σημειώσει τέτοιες αποδόσεις. Ηδη υπάρχουν ενδείξεις πως αρκετές εταιρείες, οι οποίες επί χρόνια εκμεταλλεύονταν τον χαμηλό τραπεζικό δανεισμό, έχουν ξεκινήσει επαφές για είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών με στόχο την άντληση φθηνών κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια.

Ποιοι είναι οι λόγοι που το Χ.Α. είναι τόσο «hot» φέτος; Μιλώντας με Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, η απάντηση βγαίνει αβίαστα: Πρώτον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι το απόλυτο φαβορί για τις εκλογές που έρχονται την άνοιξη και το φιλοεπενδυτικό προφίλ που έχει καλλιεργήσει, με την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, λειτουργεί σαν μαγνήτης εισροής νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου των αποτιμήσεων στην ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τρέχουσα αξία της ισοδυναμεί μόλις στο 30% του ΑΕΠ, όταν στις διεθνείς αγορές, και ειδικά στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε πολλαπλάσια επίπεδα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο Χ.Α., δικαιολογούν κεφαλαιοποιήσεις πολύ υψηλότερες των σημερινών 14 δισ. ευρώ. Ο επόμενος μεγάλος στόχος μεσοπρόθεσμα είναι η περιοχή των 1.400 μονάδων, που είχαν καταγραφεί την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, το 2014, πριν από την έλευση των ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ. στη διακυβέρνηση.

Η προοπτική πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για την επόμενη τετραετία αποτελεί επαρκή εγγύηση ώστε να «οπλιστούν» με ασφάλεια τα ξένα funds, που πραγματοποιούν το 54% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών και έχουν εκτοξεύσει τις ημερήσιες συναλλαγές σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Eπενδυτική βαθμίδα

Ο δεύτερος παράγοντας για τον οποίο οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν την Ελλάδα για να διοχετεύσουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους σε αυτήν τη συγκυρία είναι η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα εντός του 2023. Ο πρόεδρος του Χ.Α., Γιάννος Κοντόπουλος, μιλώντας προσφάτως σε επενδυτικό συνέδριο, τόνισε ότι ενόψει των αξιολογήσεων της άνοιξης από τους μεγάλους οίκους ήδη κινείται σε ρυθμούς αναβάθμισης της οικονομίας, αφού τα κεφάλαια που τοποθετούνται σπεύδουν να το κάνουν τέσσερις ή έξι μήνες πριν από το γεγονός.

250% φτάνουν οι αποδόσεις φανερών και αφανών «πρωταγωνιστών» της ανοδικής κίνησης, τον πρώτο ενάμιση μήνα της χρονιάς


Την ίδια ώρα, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο. Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, που θα αυξήσουν τα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων από τόκους, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που πέφτουν στην οικονομία και η αύξηση στα νέα δάνεια αποτελούν καλά σημάδια κερδοφορίας και για το 2023.

Πρόσθετος κινητήριος μοχλός για την αγορά είναι τα deals, τα οποία μάλιστα στις αποτιμήσεις που λαμβάνουν χώρα αναδεικνύουν το εύρος υποτίμησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις ομοειδείς του εξωτερικού. Ηδη υπάρχει μεγάλη προσμονή για την ευόδωση της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη First Sentier. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται νέα σχήματα και νέοι ενδιαφερόμενοι για την πώληση της ΑΚΤΩΡ, θυγατρικής της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το στοίχημα διάσωσης της Τράπεζας Αττικής, με τη συμμετοχή των επιχειρηματιών Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, οδήγησε τις προηγούμενες ημέρες σε εξωφρενική και παράλογη άνοδο της μετοχής. Πλην όμως υπάρχει απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 450 εκατ. ευρώ. Εν αναμονή τελεί η αγορά για τη δημόσια πρόταση της Ιντρακόμ Συμμετοχών στην «Κλουκίνας-Λάππας», η οποία πρόκειται να μετονομαστεί σε Intracom Properties, αλλά και για μια σειρά άλλων συμφωνιών, όπως της εξαγοράς της MIG, που διαθέτει ως χρυσό asset τον ακτοπλοϊκό όμιλο Attica Group.

1,82 δισ. ευρώ κατέχουν οι συλλογικοί λογαριασμοί πελατείας, ποσό που ισοδυναμεί με 2,82% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου


Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για αθρόες εντολές αγορών που έρχονται στο Χ.Α. μέσω Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και J.P. Morgan. To καλό κλίμα, πάντως, περνάει στους κόλπους και των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, δημιουργήθηκαν 1.141 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 747 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο, ενώ οι συλλογικοί λογαριασμοί πελατείας στο σύνολό τους κατέχουν 1,82 δισ. ευρώ (2,82% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου).

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''MoneyPro'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/2