Έχει πάρει «φωτιά» η πλατφόρμα του «Market Pass», με τις αιτήσεις να έχουν υπερβεί τις 300 χιλιάδες από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της.

Από σήμερα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, αιτήσεις για το «Market Pass» θα μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ.

Η οικονομική ανάσα για τους πολίτες ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του «Market Pass» είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού.

Πήρε «φωτιά» η πλατφόρμα

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε χθες ότι μέσα στις πρώτες ώρες είχαν ήδη υποβληθεί 32.000 αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός έφτασε σύντομα τις 55.000, λίγο μετά τις 115.000 και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πλέον ξεπέρασε τις 250.000 και οδεύει προς τις 300.000.

Ουσιαστικό μέτρο στήριξης

Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 εξέφρασε την πεποίθηση πως το «Market Pass» είναι ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης που θα βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά. Όπως είπε, με το «Market Pass» καλύπτεται το 85% του πληθυσμού της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι για να είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες η υπηρεσία, η διαδικασία της αίτησης θα μπορεί να γίνεται και μέσω ΚΕΠ.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου η προθεσμία

«Να τονίσουμε ότι οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνουν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Από το πότε θα γίνει η αίτηση θα εξαρτηθεί και το πότε θα γίνει η πληρωμή. Για παράδειγμα, αν η αίτηση γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, τότε η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν δύο επιλογές. «Η πρώτη είναι η πίστωση του ποσού στην ψηφιακή κάρτα στο κινητό. Σε αυτή την περίπτωση θα λάβουν το 100% της ενίσχυσης. Υπάρχει ωστόσο και η κατάθεση σε τράπεζα, οπότε θα πάρουν το 80% του ποσού που δικαιούνται», είπε.

Οι τρόποι για την οικονομική ενίσχυση

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του «Market Pass»:
  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023)
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Η διαδικασία για τις αιτήσεις του «Market Pass»

Με μια πολύ απλή διαδικασία, ο πολίτης εισέρχεται στο «Market Pass» χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet μέσω του vouchers.gov.gr ή από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών».
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.