Το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα, είτε έλαβαν είτε όχι την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα, αφορά το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 200-300 ευρώ, που υπολογίζεται να πάρουν 1.112.000 σε σύνολο 2.500.000 συνταξιούχων.
Η εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε χθες είναι κλιμακούμενη και εξαρτάται από τρία κριτήρια:

  • Τη μερική ή και μηδενική αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς»
  • Το ύψος της σύνταξης και
  • Τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η έκτακτη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Επομένως, τα ποσά που ανακοινώθηκαν θα καταβληθούν στο ακέραιο.

Υπολογισμός σύνταξης

Προκειμένου να λάβει την ενίσχυση ο συνταξιούχος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης. Δηλαδή η σύνταξή του μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν από την παρακράτηση των φόρων.

Ποιοι ΔΕΝ θα λάβουν επίδομα

Από όσους έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.600 ευρώ τον μήνα (περίπου 2% του συνόλου). Οι συνταξιούχοι αυτοί όμως έχουν ήδη δει σημαντικό ετήσιο όφελος της τάξεως των 500-600 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή», στις 17 Φεβρουαρίου 2023