Φρενάρουν οι τιμές των κατοικιών και εμπορικών ακινήτων στη Γερμανία, κυρίως επειδή η συνεχής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει πολύ πιο ακριβό το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ενδιαφέρον.

Οι τιμές των κατοικιών είχαν αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ειδικά στη Γερμανία είχαν καταγράψει άνοδο της τάξης του 60% μόνο τα τελευταία επτά χρόνια. Ωστόσο, όλα έχουν αλλάξει από το περασμένο καλοκαίρι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Τα τελευταία στοιχεία

Πλέον τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές κατοικιών στη χώρα αυτή υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση έξι μηνών εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών Pfandbrief (VDP), η οποία συλλέγει στοιχεία από εκατοντάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ανακοίνωσε ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,8% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η σωρευτική πτώση 2,5% που καταγράφηκε το τελευταίο εξάμηνο του 2022 ήταν η μεγαλύτερη από τότε που η VDP άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα το 2003.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από τη VDP, μπορεί οι μέσες τιμές των εμπορικών ακινήτων και των κατοικιών στη Γερμανία να αυξήθηκαν συνολικά ελαφρά κατά 0,8% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αλλά το διάστημα αυτό μειώθηκαν κατά 2% συνολικά σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση που έδειξε ο δείκτης τιμών ακινήτων της Association of German Pfandbrief Banks (VDP). Ο δείκτης VPD βασίζεται, σύμφωνα με την ίδια την ένωση τραπεζών, σε ανάλυση πραγματικών δεδομένων συναλλαγών ακινήτων από περισσότερα από 700 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διενεργείται κάθε τρίμηνο. Ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον στις 188,9 μονάδες με έτος βάσης το 2010 που ήταν στις 100 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη είναι εμφανής και στις τιμές των κατοικιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περαιτέρω 2,1% το 2022, αλλά μειώθηκαν κατά 1,8% από τρίμηνο σε τρίμηνο, αναφέρεται.


Τα εμπορικά ακίνητα

Επιπλέον, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων το ίδιο διάστημα παρουσίασαν καθολική πτώση. Πρόκειται για πτώση τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση τόσο με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-4,4%) όσο και με το τρίτο τρίμηνο του 2022 (-2,9%). Αυτή η τάση αποδίδεται εν μέρει στις τιμές των ακινήτων γραφείων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση και 2,4% σε τρίμηνο, αναφέρεται. Παράλληλα, οι τιμές τέτοιων ακινήτων υποχώρησαν επίσης κατά 9,1% και 4,2% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα.

«Οι πολλές κρίσεις του 2022 αφήνουν τώρα το στίγμα τους στην αγορά ακινήτων στο τέλος του έτους, όπως είχαμε προβλέψει. Η τριμηνιαία σύγκριση δείχνει ότι οι τιμές μειώνονται σε γενικές γραμμές», δήλωσε ο επικεφαλής της VDP Γενς Τόλκμιτ.

«Προβλέπουμε περαιτέρω πτώσεις τα επόμενα τρίμηνα – αλλά αναμένουμε ότι (αυτές) θα παραμείνουν μέτριες συνολικά. Οι υγιείς γενικές συνθήκες στη γερμανική αγορά ακινήτων αναμένεται να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει καλά την τρέχουσα φάση διόρθωσης των τιμών. Διότι ακόμη και αν οι τιμές έπεφταν συνολικά κατά 15% και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα (εξακολουθούσαν να) διαμορφώνονταν στο ίδιο επίπεδο με τις αρχές του 2020, όπως μετρήθηκαν σε σχέση με την απόδοση του συνολικού δείκτη», πρόσθεσε.

*ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»