Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι διαχωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες, για την εφάπαξ καταβολή του βοηθήματος ύψους 200-300 ευρώ σε όσους δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Τις ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει επισήμως ο πρωθυπουργός προς το τέλος της εβδομάδας, σε συνδυασμό με άλλα τρία μέτρα που θα ολοκληρώνουν το παζλ της άμεσης στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων και των επαγγελματιών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο αριθμός των αρχικών δικαιούχων του επιδόματος αυξάνεται και διευρύνονται οι υποκατηγορίες που θα το λάβουν:

  • Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση στη σύνταξή τους το 2023, λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς, αλλά και για όσους πήραν μεν αύξηση, αλλά ήταν «ψαλιδισμένη».
  •  Προτείνεται, επίσης, να τη λάβουν και οι συνταξιούχοι που κέρδισαν μεσοσταθμικά από 5 έως 7 ευρώ από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
  • Επίσης, δικαιούχοι αναμένεται να είναι και όσοι δεν έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Πραγματική εικόνα

Μια εικόνα για το τι πραγματικά πληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα θα έχουν, άλλωστε, στο σύνολό τους τα 2,4 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα είναι διαθέσιμα τα ενημερωτικά σημειώματα κύριας σύνταξης μηνός Φεβρουαρίου.

Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής, αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000-100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση από την αναπροσαρμογή κατά 7,75% το 2023, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, στη λίστα του Kυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται οι επιταγές ακρίβειας, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με συγκεκριμένα κριτήρια και χρονικό πεδίο για επαγγελματίες που ζημιώθηκαν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/2