Την ώρα που στην αγορά είναι έντονη η φημολογία για μείωση που μπορεί να ανέλθει έως τα 7 λεπτά στο κιλό στην τιμή παραγωγού του πρόβειου και πιθανόν και του γίδινου γάλακτος, το εμπάργκο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που ξεκινά από σήμερα και για μία εβδομάδα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), φουντώνει τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.

«Αυτό που κάνετε θα έχει αποτέλεσμα οι γνωστοί-άγνωστοι να ρίξουν τις τιμές στον Έλληνα κτηνοτρόφο, ευκαιρία ψάχνουν», επισήμανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής του αγροτικού τμήματος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Είναι απαράδεκτο. Σε ποιον κάνουν εμπάργκο; Στον κτηνοτρόφο που δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά του, που δεν έχει να ταΐσει τα ζώα του;», διερωτήθη η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Μυρτώ Λύκα.

«Είναι ντροπή οι του ΙΝΚΑ να διαμαρτύρονται τώρα, ενώ μέχρι προ ολίγου αγόραζαν ένα κιλό κρέας για τετραμελή οικογένεια με τρία και τέσσερα ευρώ, πιο κάτω δηλαδή από ένα φλιτζάνι καφέ», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Ελευθέριος Γίτσας.

Προς νέα μείωση 4+3 λεπτά στο γάλα

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των κτηνοτρόφων είναι ότι το εμπάργκο συμπίπτει χρονικά με την εξαγγελθείσα από πολύ μεγάλη εταιρεία μείωση στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, σε συνέχεια των δρομολογηθεισών μειώσεων στην τιμή του αγελαδινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εταιρείας έχουν διαμηνύσει στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται ότι για το γάλα που παραδίδουν τον Φεβρουάριο η τιμή θα είναι μειωμένη κατά 4 λεπτά το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι η τιμή θα μειωθεί κατά επιπλέον 3 λεπτά, λόγω των ορίων για λιποπρωτεΐνη (βασικό ποιοτικό συστατικό του γάλακτος) που θέτει η εταιρεία, και θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα κι άλλες εταιρείες θα μπουν στον χορό των μειώσεων, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και καλύπτεται οριακά.

Σήμερα, η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα κυμαίνεται από 1,5-1,6 και κατά περιπτώσεις (μέλη συνεταιρισμών και παραγωγοί με πολύ μεγάλες ποσότητες) φθάνει το 1,65 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα, γύρω στο 1 ευρώ είναι η τιμή του γίδινου.

Την ίδια ώρα, όμως, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί (για παράδειγμα, το τριφύλλι πωλείται 200% ή και 300% ακριβότερα), ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι η μείωση των τιμών θα οδηγήσει σε νέα μείωση της παραγωγής γάλακτος, τόσο μέσω της μείωσης της διατροφής των ζώων, όσο και μέσω της (νέας) μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.

«Λειτουργεί αποπροσανατολιστικά το εμπάργκο»

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι το εμπάργκο στρέφεται στην ουσία εναντίον τους, ως του πιο αδύναμου κρίκου στην παραγωγική αλυσίδα, καθώς φοβούνται ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία που ψάχνουν κάποιες εταιρείες για να μειώσουν τις τιμές με επίκληση τη μείωση της κατανάλωσης. Παράλληλα, θεωρούν ότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, καθώς δεν αναδεικνύει τη διαφορά τιμής από τον στάβλο στο ράφι, ούτε τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού από συγκεκριμένες εταιρείες, που πλήττουν συνολικά την ελληνική παραγωγή και βεβαίως τους κτηνοτρόφους.

Δεν λείπουν, πάντως, κι όσοι διερωτώνται για το τι εστί Ινστιτούτο Καταναλωτών και «ποιους και πόσους καταναλωτές εκπροσωπεί», όπως και γιατί «επέλεξαν τα γαλακτοκομικά για εμπάργκο» κι όχι άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Πηγή: Powergame.gr