Την παραγραφή 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η παραγραφή των ανείσπρακτων οφειλών προς τους δήμους εκτιμάται από στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ ότι θα στερήσει τους δήμους από σημαντικά έσοδα, τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουν από άλλες πηγές. Η ρύθμιση συνοδεύεται από μεταβατικές ενδιάμεσες προθεσμίες ώστε να μετριαστεί η απώλεια εσόδων των ΟΤΑ.

Υπό διαβούλευση

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών» στο άρθρο 52 αναφέρει ότι:
  • Κάθε είδους οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) διαγράφονται οριστικά και δεν αναζητούνται, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μπει σε ρύθμιση και δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη πριν από το 2012. Όμως δόσεις που έχουν καταβάλει πολίτες και επιχειρήσεις για οφειλές αυτής της περιόδου δεν επιστρέφονται.
  • Οι οφειλές προς τους δήμους της περιόδου 2013-2017 μπορούν να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο μόνο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή η περίοδος παραγραφής γίνεται δεκαετής. Αν δεν το πράξουν, τότε θα χάσουν οριστικά το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης και για αυτές τις οφειλές.
  • Από το 2025 οι δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν ταμειακά τα κάθε είδους οφειλόμενα ποσά, από οποιαδήποτε πηγή, που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα, αποκλειστικά εντός πενταετίας, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη βεβαίωση της οφειλής. Αφού περάσει η πενταετία και δεν έχουν εισπραχθεί, οι απαιτήσεις των δήμων από πολίτες και επιχειρήσεις παραγράφονται.

Τι περιλαμβάνουν

Οι διαγραφές των οφειλών αφορούν παντός είδους χρέη, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και περιλαμβάνουν, εκτός από τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μια σειρά βασικές πηγές εσόδων των δήμων, όπως Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, διάφορα Δυνητικά Δημοτικά Τέλη, οφειλές από ύδρευση και αποχέτευση, καθώς και προσαυξήσεις από πρόστιμα. Δεν διαγράφονται τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων, καθώς και τα ποσά υπέρ των δήμων που συνεπάγεται η δήλωσή τους.

Αναδρομικά

Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων διεκδικούν και σε λίγες περιπτώσεις αναδρομικές οφειλές από το 2009 έως και το 2017. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ, τα έσοδα των δήμων «δεν είναι εναρμονισμένα με όσα προβλέπονται από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου» και σημειώνεται ότι η παραγραφή «αποσκοπεί στην περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων σε εύλογο χρόνο, ώστε να καθίσταται εφικτός ο οικονομικός στόχος των εσόδων».

Σήμερα ο χρόνος παραγραφής αξιώσεων από τους δήμους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις φτάνει τα 20 έτη, με αποτέλεσμα οι δήμοι να στέλνουν εντάλματα με οφειλές στους πολίτες ακόμα και 20 ή 25 χρόνια μετά τη βεβαίωση της οφειλής.

*Το ρεπορτάζ του Περικλή Καπετανόπουλου δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 13 Φεβρουαρίου 2023.