«Στον πάγο» μπαίνουν τουλάχιστον 38.000 πλειστηριασμοί σε βάρος αγροτών για δάνεια προς την παλιά ΑΤΕ. Παράλληλα αποσυνδέονται οι ΑΦΜ των συνεταιρισμών για παλιές οφειλές, σύμφωνα με ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Η λύση του προβλήματος, που είχε αναδείξει η «Α» (φύλλο 1/2/2023), συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται είναι:

- Απαλλαγή των διοικήσεων για θέματα στα οποία δεν έχουν αποδεδειγμένα αντικειμενική ευθύνη.

- Αποσύνδεση της δέσμευσης ΑΦΜ των διοικήσεων από το ΑΦΜ των συνεταιρισμών που έχουν θέματα παλαιών οφειλών.

- Ρύθμιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τους εκκαθαριστές οι οποίοι ορίστηκαν με δικαστική απόφαση.

- Ρύθμιση των θεμάτων των υποδομών που βρίσκονται στην PQH (εταιρεία που διαχειρίζεται τα δάνεια της ΑΤΕ), ώστε να μπορέσουν οι συνεταιρισμοί να προβούν σε βιώσιμα βήματα ανάπτυξης.

- «Πάγωμα» των πλειστηριασμών για έναν χρόνο για φυσικά πρόσωπα (38.000 γεωργοί) και για πολλούς συνεταιρισμούς.

- Επανέναρξη της απλοποιημένης διαδικασίας εκκαθάρισης περίπου 3.000 μικρών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 και μετά άλλαξε το τοπίο για τους συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα, καθώς δεκάδες έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν, αλλά οι εκκρεμότητες σε τράπεζες, εφορία και ΕΦΚΑ ακολουθούν έως και σήμερα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, ανεξάρτητα εάν αυτά ανέλαβαν τη διοίκηση των φορέων μετά την οικονομική κατάρρευσή τους. Σήμερα σε Κρήτη, Λάρισα, Πελοπόννησο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρώην στελέχη συνεταιρισμών σέρνονται στα δικαστήρια, ενώ έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία τους για χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται. Την ίδια στιγμή, περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών παραμένουν αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα και να χάνουν την αξία τους, αλλά και να μην αξιοποιούνται για την αποπληρωμή χρεών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»