Νέο μισθολόγιο προετοιμάζει σταδιακά η κυβέρνηση για τους 600.000 μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, το τακτικό προσωπικό δηλαδή της Δημόσιας Διοίκησης, που υπέστη σημαντικές περικοπές τη δεκαετία της μεγάλης κρίσης και παραμένει σήμερα μισθολογικά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για καλύτερους μισθούς τη δεύτερη τετραετία αφορά βέβαια κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, ένα κομμάτι ωστόσο της στόχευσης αυτής έχει να κάνει και με το Δημόσιο.

upalliloi
«Ναι, θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Αρα από το ’24 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο», αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα, δείχνοντας ωστόσο ότι η βασική φιλοσοφία της κυβέρνησης αφορά περισσότερο τα λεγόμενα μπόνους, που θα επιβραβεύουν την παραγωγικότητα και την απόδοση.

«Ήδη όμως να τονίσω ότι έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους: Για τους γιατρούς, 10%, δεν είναι μικρό. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να μπαίνουμε στη λογική των πριμ παραγωγικότητας. Πάλι, μη βλέπετε συνολικά τις απολαβές ως τον μισθό μόνο. Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι στον τρόπο με τον οποίο αμείβουμε τους εργαζομένους και στον δημόσιο τομέα. Και βέβαια αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την έννοια της αξιολόγησης, η οποία πιστεύω ότι είναι πια κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Τα δεδομένα

Οι δύο κατηγορίες που αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο από το νέο μισθολόγιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή τη νέα χρονιά, είναι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης και οι χαμηλόμισθοι, κυρίως δε οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο. Σήμερα, οι μικτές απολαβές των προϊσταμένων στο Δημόσιο έχουν ως εξής: Επιπλέον 295 ευρώ στον μισθό τους κερδίζουν όσοι τοποθετούνται ως τμηματάρχες, επιπλέον 450 ευρώ οι διευθυντές και επιπλέον 950 ευρώ οι γενικοί διευθυντές. Το καθαρό ποσό, βέβαια, είναι περίπου κατά το ένα τρίτο λιγότερο από το μικτό. Ετσι, και το κίνητρο για την ανάληψη μιας θέσης ευθύνης, αλλά και η ανταπόδοση για τα αυξημένα καθήκοντα δεν είναι επαρκή και θεωρείται βέβαιο ότι το επιπλέον αυτό ποσό θα αυξηθεί.

Στους νεοεισερχόμενους, ένας απόφοιτος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, για παράδειγμα, που θα συμμετάσχει στον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις αρχές Μαρτίου και στη συνέχεια θα πετύχει να προσληφθεί στο Δημόσιο, θα έχει εισαγωγικό μισθό 1.024 ευρώ μικτά, δηλαδή λιγότερο από 900 ευρώ καθαρά.

Το πόσα ακριβώς επιπρόσθετα χρήματα και σε ποιες ακριβώς κατηγορίες θα δοθούν είναι κάτι που θα αποφασιστεί τους προσεχείς μήνες, μετά την προεργασία που θα έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το βέβαιο είναι πως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο θα προσθέσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και αυτό θα αφορά κυρίως τα χαμηλότερα κλιμάκια, τις θέσεις ευθύνης, αλλά και τους ενστόλους και πιθανώς τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων.

Επίδομα

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου «ζυγίζουν» προσεκτικά το ενδεχόμενο ενός έκτακτου επιδόματος σε όσους συνταξιούχους είδαν λογιστική και όχι πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους τις τελευταίες ημέρες. Ειδικότερα, αυτή τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται η καταβολή των συντάξεων και περισσότεροι από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξεως του 7,75%. Παράλληλα, 912.000 συνταξιούχοι έχουν για δεύτερο μήνα αυξημένη σύνταξη λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ωστόσο, οι 910.000 συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν είδαν καμία αύξηση στις απολαβές τους και θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2024 για να λάβουν και εκείνοι αυξημένη σύνταξη. Ένα έκτακτο επίδομα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά πιθανώς όχι για όλους όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων για κάτι τέτοιο.

Μια επιλογή που εξετάζεται είναι την παροχή αυτή να τη λάβουν οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά


Μια επιλογή που εξετάζεται είναι την ενίσχυση αυτή να τη λάβουν οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά και ταυτόχρονα λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 800 ευρώ καθαρά. Μια άλλη επιλογή που επίσης μελετάται είναι να είναι κλιμακωτή η έκτακτη αυτή ενίσχυση και να ξεκινάει, π.χ., από τα 100 ευρώ για τα υψηλά εισοδήματα και να φτάνει στα 400 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Κλειδωμένη», ωστόσο, πρέπει να θεωρείται μια νέα «επιταγή ακρίβειας» λίγο πριν από το Πάσχα, που θα αφορά και τους χαμηλοσυνταξιούχους (περίπου 670.000, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ - όπως δηλαδή είχε γίνει και πέρυσι.