Ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή χρονιά προβλέπει επανάληψη του περσινού μοντέλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν νωρίτερα, δηλαδή τον ερχόμενο Μάιο αντί τον Αύγουστο. Ως εκ τούτου, όσοι ιδιοκτήτες ακίνητων δεν θέλουν να καταβάλουν το ποσό εφάπαξ θα έχουν περιθώριο 10 μηνών για να τον πληρώσουν τμηματικά. Οι δόσεις θα μπορούν να φτάσουν έως και το Φεβρουάριο του 2024.

«Νωρίτερα»

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, στο 40ό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ «και φέτος, όπως έγινε πέρυσι, θα εκδοθούν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ώστε ο φόρος να μπορεί να αποπληρωθεί σε περισσότερες δόσεις». Δηλαδή, θα εφαρμοστεί και η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2022 και προβλέπει για την πληρωμή του φόρου:
  • Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτή εκδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός. Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, εφέτος πληρωμή α΄δόσεως προβλέπεται έως 31 Μαΐου.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν εκδοθεί από τις 16 του μηνός και μετά, η πληρωμή της πρώτης δόσεως θα γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου (δηλαδή από Ιούνιο και μετά).
  • Η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Δηλαδή αν τα εκκαθαριστικά δε βγουν έως 15 Μαΐου, τότε οι 10 δόσεις μειώνονται προσαρμόζονται ανάλογα.