Η ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων, αφού, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός».

 Μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Λαγκάρντ δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν την αύξηση των τιμών στον στόχο. «Ο πληθωρισμός από κάθε άποψη, απ' όποια πλευρά κι αν τον δεις, είναι πολύ υψηλός», είπε η Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει «όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε» για να επαναφέρει «εγκαίρως» τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%

Με τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου και το ελαφρώς βελτιωμένο κλίμα στην ευρωζώνη, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν εάν είναι κατάλληλη μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά το αναμενόμενο βήμα της αύξησης κατά μισή μονάδα τον Φεβρουάριο, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης τους.

 Όμως, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να σημειώνει νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο και την οικονομία να αντέχει καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλοί αξιωματούχοι παραμένουν πρόθυμοι να προχωρήσουν με αυξήσεις επιτοκίων για να διασφαλίσουν ότι θα αντιμετωπιστεί η πιο απότομη άνοδος των τιμών αφότου υιοθετήθηκε το ευρώ.

 Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της EKT, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό και Κλάας Κνοτ, επανέλαβαν στο Νταβός ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι παρατηρήσεις της Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα σχετικά με την ανάγκη για αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στο εγγύς μέλλον. «Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που πρέπει να καλύψουμε, θα το καλύψουμε με σταθερό ρυθμό πολλαπλών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης», είπε ο Κνοτ στο CNBC σήμερα Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές μπορεί να υποτιμούν την προσήλωση των αξιωματούχων στον στόχο που έχουν θέσει. «Πού θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας χρησιμοποίησε τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της, χρησιμοποιώ κι εγώ τον πληθυντικό. Δεν θα σταματήσει ύστερα από μία μόνο αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, αυτό είναι σίγουρο».

 Αναφερόμενη στην οικονομία της ευρωζώνης, η Λαγκάρντ είπε ότι μια «μικρή συρρίκνωση» είναι τώρα πιο πιθανή από μια ύφεση. «Τα νέα έγιναν πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες», είπε. «Δεν είναι μια λαμπρή χρονιά, αλλά είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι φοβόμασταν».