Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 21,9 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται περί το 4,4%.

H μεγάλη προσφορά κεφαλαίων για το νέο 10ετές ομολόγο υπερκάλυψε 10 φορές τον αρχικό στόχο, που κυμαινόταν μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση-ρεκόρ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την απόδοση περί το 4,4%, ίσως και λίγο χαμηλότερα.

Σημειώνεται ότι στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών το πρωί της Τρίτης, το αρχικό guidance να διαμορφωνόταν στο Mid Swaps +175 μονάδες βάσης, ήτοι περίπου στο 4,5%. Λόγω της ισχυρής προσφοράς, μειώθηκε στο Mid Swaps +170 μονάδες βάσης, ήτοι περίπου στο 4,45%, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%.

Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση – Κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα

Την ικανοποίησή του για την έκδοση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η έκδοση ήταν επιτυχής», αναφέρει σε δήλωσή του. «Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον».

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε:

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023.

Η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμα περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Καλύπτεται περί το 40% του δανειακού προγράμματος για το 2023

Με τη σημερινή έκδοση θα έχει καλυφθεί περίπου το 40% του δανειακού προγράμματος για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ στο τέλος Δεκεμβρίου προσδιόρισε το ύψος του δανειακού προγράμματος για φέτος στα 7 δισ. ευρώ, έναντι 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές πέρυσι. Ωστόσο, το μειωμένο ποσό κρίνεται επαρκές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023. Άλλωστε, εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων, το ελληνικό Δημόσιο αναμένει να εισπράξει φέτος περίπου 4,2 δισ. ευρώ από το RRF, επιπροσθέτως στα Ταμεία του Δημοσίου προβλέπεται να εισρεύσουν άλλα 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει φέτος από τις καταθέσεις του στις τράπεζες άλλα 2,2 δισ. ευρώ. Επίσης, φέτος ο Προϋπολογισμός προβλέπεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο θα χρειαστεί μόνο 7,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και θα πρέπει να καταβάλει άλλα 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Τέλος, άλλο 1 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί για τη μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν αυτών, το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, διαθέτει ένα αποθεματικό το οποίο στο τέλος του 2022 έφθανε τα 30,6 δισ. ευρώ, από 37,8 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.