Στα 53,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας (TTF), σύμφωνα με το powergame.gr.

Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς ολοένα και περισσότερα πλοία μεταφοράς LNG καταφθάνουν στην Ευρώπη, αφού τα πλήρη αποθέματα στην Κίνα αναγκάζουν τους εισαγωγείς να εκτρέψουν τις αποστολές Φεβρουαρίου και Μαρτίου προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Την ίδια ώρα, οι αποθήκες φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη κυμαίνονταν γύρω στο 82% της χωρητικότητας τις τελευταίες εβδομάδες, από 50% πριν από ένα χρόνο, και πολύ πάνω από το πενταετές εποχιακό πρότυπο του 70%, καθώς ένας ασυνήθιστα ήπιος χειμώνας βοήθησε στη μείωση της ζήτησης θέρμανσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το ρεκόρ εισαγωγών LNG και την αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολλαπλασίασε τις προμήθειες σε φυσικό αέριο κι έριξε την τιμή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022, με την ΕΕ να αντιπροσωπεύει το 24% των παγκόσμιων εισαγωγών LNG. Αν και τα χειρότερα φαίνεται να έχουν τελειώσει προς το παρόν, οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν προκλητικές, καθώς ένα κρύο θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση θέρμανσης.