Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
market_pass
Οικονομία

Market pass: Ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού

Από την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους του Μarket Pass, ένα βοήθημα που θα δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά εν μέσω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η πλατφόρμα για το Market Pass θα είναι έτοιμη την 1η Φεβρουαρίου και το τελευταίο δεκαήμερο του ίδιου μήνα θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές, προκειμένου να προλάβει ο μηχανισμός να λειτουργήσει και να γίνει η εκκαθάριση.

Το Market Pass μπορεί να δαπανηθεί για αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και λαϊκές αγορές, στον βαθμό που οι πωλητές χρησιμοποιούν POS.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.


Ποια είναι η διαδικασία

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς Taxisnet.

Ο αιτών συμπληρώνει και ενημερώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα:
- τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
- τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και
- τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του σε περίπτωση επιλογής της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η επιβεβαίωση ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώνεται πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Θα γίνεται αυτόματη αναζήτηση στοιχείων, που θα κρίνουν εάν θα είναι επιλέξιμη η αίτησή του.

Στη συνέχεια, πιστοποιείται η επιλεξιμότητα. Ο δικαιούχος πληροφορείται το μηνιαίο ποσό που δικαιούται. Κατόπιν ο πολίτης έχει δύο επιλογές:

- να πιστωθεί το ποσό στην άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τηλέφωνό του, που πρέπει να διαθέτει τεχνολογία NFC)

- να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.