Ως επιτυχία χαρακτήρισε το «καλάθι του νοικοκυριού» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και «καλάθι» για τη Σαρακοστή.

«Κανείς δεν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει και "καλάθι" για τη Σαρακοστή, όπως λειτούργησε το "καλάθι του Άγιου Βασίλη" και το "εορταστικό καλάθι"», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, το πρωί της Δευτέρας 9/1.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός επωνύμων προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού».

«Γίνεται μια συζήτηση με την αγορά και τη βιομηχανία, ώστε να μπει ένα επώνυμο και ένα ιδιωτικής ετικέτας υποχρεωτικά, αν και όχι σε όλα τα προϊόντα, γιατί π.χ. μπορεί στα παιδικά να μην έχουμε», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης, διευκρινίζοντας ότι «θα πρέπει πρώτα να πάρουμε την έγκριση της επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Η συζήτηση με τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων προχωρά κάθε εβδομάδα και αυτές οι εταιρείες θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια και να μπουν στο "καλάθι", διότι το "καλάθι" είναι προτιμητέο από τους καταναλωτές και έχει μεγάλη επιτυχία. Έχει υπάρξει ανταγωνισμός και έχουν κρατηθεί οι τιμές 10 εβδομάδες τώρα», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «και την Τετάρτη που μας πέρασε το 92% των προϊόντων είχε είτε πτωτική πορεία είτε σταθερή τιμή. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν κερδίσει τη "μάχη" γι’ αυτό θέλουν να μπουν στο "καλάθι" και τα επώνυμα προϊόντα. Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει συμπεριφορά και αυτό ανησυχεί την επώνυμη ετικέτα και θέλει να μπει στο "καλάθι"».

Ο Νίκος Παπαθανάσης ρωτήθηκε και για τις συνεχείς αυξήσεις τιμών στα βασικά προϊόντα και απάντησε ότι «γι’ αυτό έχουμε βάλει και το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους και δεν σταματάμε τους ελέγχους. Ελέγχει η υπηρεσία μας, επιβάλλονται πρόστιμα, υπάρχει ένα ποσοστό 6%-8% που κατ’ ουσίαν έχει αισχροκέρδεια. Καμία άλλη χώρα δεν έχει την πλατφόρμα e-katanalotis για να δεις τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης».

«Όσο υπάρχει πληθωρισμός, υπάρχουν και αυξήσεις. Κανείς δεν είπε ότι η πολιτεία μπορεί να καλύψει πλήρως αυτό το κύμα ακρίβειας. Με το "καλάθι" μπορείς να κερδίσεις περίπου 8 ευρώ τον μήνα και μία 4μελης οικογένεια με το market pass μπορεί να κερδίσει 50-52 ευρώ τον μήνα. Γίνεται κάθε προσπάθεια από την πολιτεία να ανακουφίσει τα νοικοκυριά», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.