Διπλό το «όπλο» κατά του πληθωρισμού στα τρόφιμα από την αρχή της νέας χρονιάς.

Μετά το «καλάθι του νοικοκυριού», που αποδεδειγμένα έχει συμπιέσει το μηνιαίο κόστος προμήθειας βασικών ειδών διατροφής, από τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται το «market pass», το οποίο θα επιδοτήσει για ένα εξάμηνο τις αγορές τροφίμων για περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά.

Η έως τώρα αποτίμηση του «καλαθιού» δείχνει μηνιαίο όφελος 67,5 ευρώ, ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ή ακόμα και η πεποίθηση ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ προμηθευτών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ μπορεί να συμπιέσει το μέσο κόστος ακόμα πιο κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 98,5 ευρώ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μηνιαία επιδότηση του «market pass», η οποία ξεκινά από τα 22 ευρώ και φτάνει έως τα 100 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. Για τη μέση τετραμελή ελληνική οικογένεια το όφελος του «market pass» είναι 52 ευρώ τον μήνα και σε συνδυασμό με το «καλάθι» δημιουργούν μια αντιπληθωριστική «ασπίδα» 120 ευρώ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Θεωρητικά, η ενίσχυση του «market pass» ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν θα αναζητηθούν αποδείξεις για τις αγορές, η ενίσχυση -που κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού είναι «κλειδωμένη» ανά κατηγορία. Για παράδειγμα, μια 4μελής οικογένεια θα πάρει τα 52 ευρώ της ενίσχυσης, ανεξαρτήτως αν θα κάνει αγορές τροφίμων 520 ευρώ τον μήνα.



Η διαδικασία είναι ίδια με το «fuel pass» και έχει τέσσερις φάσεις:

Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς Taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα, και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Κατόπιν θα μπορεί να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στο κινητό του ή τη λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό θα παίρνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης σε δύο τρίμηνες δόσεις: Την πρώτη τον Φεβρουάριο και τη δεύτερη στο τέλος Μαΐου. Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί και όχι μόνο για αγορά τροφίμων.  Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση. Ειδικότερα, η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, άλλο εξαρτώμενο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 400.000 ευρώ για ένα ζευγάρι.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 23/12