Η Παρασκευή 11η Νοεμβρίου και η Δευτέρα 12η Δεκεμβρίου ενδέχεται να μείνουν στην Ιστορία ως οι ημέρες που άλλαξαν τα πάντα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου της FTX και η αποκαθήλωση του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, οι έρευνες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στις Μπαχάμες μέχρι τη σύλληψη του Φριντ την περασμένη Δευτέρα, τα δισ. που αγνοούνται και οι διάσημοι που εμπλέκονται κάνουν την υπόθεση να μοιάζει με σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ. 

Οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη «Lehman Brothers των cryptos», όπως χαρακτηρίζεται η κατάρρευση του τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, είναι ανατριχιαστικές. Ο Μπάνκμαν-Φριντ φέρεται να είχε δανειστεί 1 δισ. δολάρια από την εταιρεία του, Alameda, η οποία είχε με τη σειρά της δανειστεί περίπου 8 δισ. δολάρια από την FTX, όση ήταν εντέλει και η τρύπα που αποκαλύφθηκε μετά τις μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους χρήστες της πλατφόρμας. Η τρύπα εξηγείται, αφού τα χρήματα που δανείστηκε η Alameda ήταν των πελατών του ανταλλακτηρίου.

Επίσης, ο ίδιος ο Φριντ κατηγορείται ότι πλήρωσε διάσημους αστέρες του αθλητισμού και της showbiz να διαφημίσουν την FTX και να παρασύρουν ανίδεους ερασιτέχνες επενδυτές στο να κλείσουν τα χρήματά τους στην πλατφόρμα. Σήμερα, οι 50 μεγαλύτεροι πιστωτές της FTX ζητούν αποζημίωση 3 δισ. δολαρίων από το ανταλλακτήριο. Κάποιοι εξ αυτών κατηγορούν τις διασημότητες που διαφήμιζαν την FTX, όπως τον αστέρα του NBA Στεφ Κάρι, τον σταρ του NFL Τομ Μπρέιντι, τον Σακίλ Ο’Νιλ, τη Ζιζέλ και τον κριτή του «Shark Tank», Κέβιν Ο’Λίρι, ο οποίος διετέλεσε και εκπρόσωπος του Μπάνκμαν-Φριντ.

Από τη χρεοκοπία της FTX εκατομμύρια μικροεπενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς τις οικονομίες τους, όπως τις έχασαν και δεκάδες εκατομμύρια ανυποψίαστοι μικροεπενδυτές που παρασύρθηκαν από την ξέφρενη άνοδο των cryptos και τον ντόρο γύρω από το bitcoin, το ethereum, το dogecoin και το shiba inu τον περασμένο χρόνο.

Τον Μάρτιο του 2020 η συνολική αξία των cryptos δεν ξεπερνούσε τα 200 δισ. δολάρια. Μέσα σε 18 μήνες, 15πλασιάστηκε σε μέγεθος, για να φτάσει τον Νοέμβριο του 2021 να εμφανίζει συνολική κεφαλαιοποίηση 3 τρισ. δολάρια. Σήμερα, η αξία της έχει υποχωρήσει κατά 72% στα 820 δισ. δολάρια. Βασικός εκφραστής της μεγάλης διόρθωσης των κρυπτονομισμάτων είναι το bitcoin, η τιμή του οποίου έχει σημειώσει πτώση 65% φέτος, ενώ από τη λίστα με τα πιο δημοφιλή cryptos το solana έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με απώλειες άνω του 90% μέσα στο 2022.

Αν οι μετοχές σημείωναν τέτοιες επιδόσεις, θα μιλούσαμε για γενικευμένο κραχ και παγκόσμια οικονομική κρίση. Γι’ αυτόν τον λόγο η επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζει πλέον τα cryptos ως μια επενδυτική κατηγορία υψηλού ρίσκου και κάπως έτσι αντιμετωπίζονται και οι εταιρείες που είτε διαχειρίζονται ανταλλακτήρια είτε εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

Τα νούμερα για τους όγκους συναλλαγών και τα χρήματα που παίζονται στην αγορά προκαλούν ίλιγγο. Μόνο η FTX, η εταιρεία που σήμερα βρίσκεται υπό έρευνα από τις εισαγγελικές Αρχές των ΗΠΑ, είχε φτάσει κάποια στιγμή να διαχειρίζεται περίπου το 10% των συναλλαγών παραγώγων συμβολαίων που διενεργούσαν κάθε μήνα οι επενδυτές των cryptos, ύψους άνω των 3,4 τρισ. δολαρίων.



Το σκάνδαλο της FTX και οι τρόποι με τους οποίους ο Μπάνκμαν Φριντ κατάφερε να εξαπατήσει ορισµένους από τους µεγαλύτερους και εµπειρότερους επενδυτές του πλανήτη έχουν φοβίσει τους επενδυτές, αν και εντέλει ενδέχεται η όλη υπόθεση να κάνει καλό στη διαφάνεια της αγοράς. Αυτό γιατί από την ηµέρα της πτώσης της FTX τα µεγαλύτερα ανταλλακτήρια cryptos σπεύδουν να ενηµερώσουν τους πελάτες τους για το πού βρίσκονται τα χρήµατά τους, πώς τα διαχειρίζονται, αλλά και για την οικονοµική ευρωστία των εταιρειών τους, σε µια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους απανταχού επενδυτές ότι δεν είναι όλοι στον κλάδο απατεώνες.

Στην ουσία, οι µεγαλύτεροι παίκτες του χώρου, όπως η Binance, η Coinbase κ.ά., επιδιώκουν την αποµόνωση όσων αµαυρώνουν τη φήµη της αγοράς κρυπτονοµισµάτων. Είναι µια διαδικασία αυτορρύθµισης ή ακόµα και αυτοκάθαρσης µετά το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, που οδήγησε στην πτώχευση της FTX και του πολυδιαφηµισµένου «χρυσού παιδιού» των cryptos, Μπάνκµαν-Φριντ.

Ορισµένοι κάνουν λόγο για ξεκαθάρισµα λογαριασµών, γιατί ο CEO της Binance, Τσάνγκπενγκ Ζάο, ήταν αυτός που έσπρωξε τελικά την FTX στον γκρεµό, όταν έκοψε την αξία όλων των tokens της FTX που είχε στην πλατφόρµα της η Binance, οδηγώντας την εταιρεία στη χρεοκοπία. Το έκανε, λέγεται, γιατί ο Μπάνκµαν-Φριντ είχε «καρφώσει» την Binance στις ρυθµιστικές Αρχές, ανοίγοντας πόλεµο. Τώρα η αγορά σέβεται ακόµα περισσότερο το αφεντικό της Binance, που κυριαρχεί στον χώρο των ανταλλακτηρίων.

Το σύνθημα

«To the moon»: Είναι το δηµοφιλέστερο σύνθηµα της αγοράς των cryptos, που έγινε viral στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορά τη µαζική υποστήριξη ενός συγκεκριµένου crypto µέχρι η αξία του να πολλαπλασιαστεί και όσοι πρόλαβαν να τοποθετηθούν νωρίς να γίνουν πλούσιοι. Μόνο που στην παρούσα φάση, οι τιµές των cryptos βρίσκονται στην άβυσσο και όχι στο φεγγάρι. Οι… νεόπλουτοι έγιναν και πάλι φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Οι φανατικοί οπαδοί των cryptos συνεχίζουν να πιστεύουν στην εκτίναξη της τιµής του bitcoin στα 100.000 δολάρια, όταν σήµερα είναι στα 16.000 δολάρια, όµως απάτες όπως της FTX δυσκολεύουν ένα ενδεχόµενο που αποκλείουν σοβαροί παράγοντες του επενδυτικού κόσµου, όπως ο Μοχάµεντ ελ Εριάν. Τον περασµένο ∆εκέµβριο, η Deutsche Bank διενήργησε δηµοσκόπηση σε επενδυτές και βρήκε ότι οι κάτοχοι κρυπτονοµισµάτων στην πλειονότητά τους ήταν διατεθειµένοι να µην τα πουλήσουν στην περίπτωση που κατέρρεαν οι τιµές, ενώ περίπου το ένα τέταρτο όσων είχαν αγοράσει bitcoin πίστευαν ότι θα φτάσει στα 100.000 δολάρια.

Σήµερα, το κλίµα έχει αλλάξει εντελώς και το κακό σενάριο προβλέπει µέχρι και πτώση του bitcoin στα 7.000 δολάρια.

Δημοσιεύτηκε στο ΜοneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 17/12