Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και με τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή να ολοκληρώνεται το Σάββατο, ένα άλλο σημαντικό για τους καταναλωτές «μέτωπο» δείχνει να κλείνει με θετικό, αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο: Η πρόταση για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών είναι στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της, αν και οι πιέσεις της κυβέρνησης για πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις εντείνονται.

Την εξεύρεση αποδοτικών λύσεων καθιστά ακόμα πιο επιτακτική η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, από την ΕΚΤ με τα επιτόκια του ευρώ να είναι πλέον στο 2,50% και την προοπτική νέων διαδοχικών αυξήσεων να δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων των ευαίσθητων οικονομικά ομάδων.

67
Τις επόμενες ημέρες και σταδιακά κάθε μία τράπεζα θα ανακοινώνει τη δική της πολιτική και τις επιμέρους κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει προς κάθε κατεύθυνση (στεγαστικά, επιτόκια καταθέσεων, χρεώσεις).

Μετά τη στάση του SSM, που διευκόλυνε τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν το νέο πλέγμα μέτρων, ανταποκρινόμενες σε προηγούμενο αίτημα της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος για τη διευκόλυνση περίπου 30.000 δανειοληπτών, που μπορούν να ζητήσουν επιδότηση για την αύξηση της δόσης. Είτε αφορά στεγαστικό δάνειο είτε δάνειο μικρών επιχειρήσεων με εμπράγματη ασφάλεια την πρώτη κατοικία.

Η αίτηση

Ευθύς μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στο πλαίσιο του gsis.gr θα μπορούν οι δικαιούχοι (με βάση πάντα τα εισοδηματικά κριτήρια, π.χ. έως 7.000 ευρώ για άγαμο και έως 21.000 ευρώ μάξιμουμ) να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την κατά το 50% επιδότηση από τις τράπεζες για το κομμάτι της αυξημένης, λόγω επιτοκίων, δόσης.

Αυτό σημαίνει ότι αν η αύξηση της δόσης, από την 30ή/6/2022 έως σήμερα, είναι 70 ευρώ, μέσω των τραπεζών θα λάβουν οι δανειολήπτες το ποσό των 35 ευρώ ανά δόση. Και σε κάθε νέα αύξηση επιτοκίων, αναλόγως του πώς θα διαμορφώνεται η νέα δόση, αντιστοίχως αναπροσαρμόζεται και η επιδότηση. Οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη της πλατφόρμας, ενώ η διάρκεια της επιδότησης θα φθάνει έως τους 12 μήνες.

30.000 περίπου δανειολήπτες θα μπορούν να ζητήσουν επιδότηση για την αύξηση της δόσης


Στο πλέγμα προστασίας θα ενταχθούν ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος. Δεν θα είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέλθουν από νέα δάνεια, ενώ η περίμετρος των δανείων μπορεί να φθάσει έως τις 30.000 περιπτώσεις. Το κόστος που θα αναλάβουν οι τράπεζες εκτιμάται σε 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η οικονομική στήριξη θα γίνει μέσω ενός ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς).

Καταθέσεις - χρεώσεις

Το καταναλωτικό κοινό, με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση και τις συσκέψεις που έγιναν, άλλοτε σε έντονο, άλλοτε σε ήπιο κλίμα, θα βρεθεί «κερδισμένο» από την εξισορρόπηση της ανόδου των επιτοκίων στο κομμάτι πλέον των καταθέσεων , μέσω αυξημένων αποδόσεων, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου δεν έχουν πολλά να περιμένουν. Τα επιτόκιά τους είναι στο 0,05%-0,01% - άλλωστε λειτουργούν απλά σαν ασφαλές πορτοφόλι.

Εκεί που το αποταμιευτικό κοινό μπορεί να δει κάτι πιο ουσιαστικό είναι στον χώρο των καταθέσεων προθεσμίας, όπου ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια τα επιτόκια μπορεί να φθάσουν και το 1,20%, ίσως και το 1,30% για μικρή ή μη συστημική τράπεζα. Σήμερα, για καταθέσεις έως 3 μηνών τα επιτόκια δεν ξεπερνούν το 0,20% και για 12 μήνες είναι, μεταξύ των μεγάλων, στο 0,70%-0,80%. Αν το διάστημα υπερβεί τον χρόνο, τότε μπορεί κάποιος να κλείσει τα χρήματά του και με απόδοση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Σχετικά πιο ελκυστικά γίνονται και κάποια αποταμιευτικά προγράμματα που συνδυάζουν προγράμματα επιβράβευσης με πόντους, όπου τόσο το επιτόκιο όσο και η παροχή πόντων μπορεί κατά περίπτωση να αυξηθούν. Ένα από τα καλύτερα νέα που αφορούν το συναλλασσόμενο κοινό είναι η διάσταση του περιορισμού σε χρεώσεις και προμήθειες. Πέραν του IRIS Online Payments, που με ελάχιστα cents (μάξιμουμ 0,50 ευρώ) για την Εθνική και την Πειραιώς ή εντελώς δωρεάν για την Alpha Bank και τη Eurobank επιτρέπει την αποστολή χρημάτων μέσω κινητού και χωρίς ΙΒΑΝ έως 500 ευρώ την ημέρα (και μάλιστα σε δευτερόλεπτα), οι τράπεζες ανακοινώνουν νέα τιμολογιακή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μία από αυτές σε εντελώς διαφορετική βάση –κάτι άλλο θα προσέκρουε στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού– θα αναπροσαρμόζει το τιμολόγιο εργασιών της, μειώνοντας προμήθειες και άλλες χρεώσεις για διάφορες υπηρεσίες. Είτε για πληρωμή λογαριασμών είτε ακόμη και για το εξερχόμενο έμβασμα, «κάστρο» που πρώτη η Alpha Bank έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εντάξει στο καθεστώς μειώσεων, ρυθμίζοντας μια ανώτατη, πλην όμως μειωμένη προμήθεια για την αποστολή χρημάτων (SEPA) εντός και εκτός Ευρώπης.