«Το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

«Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός.

Ο Κ.Σκρέκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει». Ερωτηθείς για την πρόταση του πλαφόν στα 188 ευρώ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά».

Η δήλωση του Κώστα Σκρέκα

«Λάβαμε μια ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση για το πλαφόν σήμερα. Είναι καθήκον μας να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα ήμασταν τόσο επίμονοι αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτό είναι το καλύτερο λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα για αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα θα είναι η απαρχή για μια καλύτερη χρονιά για όλους τους πολίτες. Έχουμε πει ήδη ότι το πλαφόν στα 275 ευρώ αρχικά δεν υφίσταται άρα οποιοδήποτε πλαφόν μεταξύ 150 και 190-200 θα είναι λειτουργικό.

Νομίζω ότι ένα πλαφόν στα €188 θα είναι το σωστό σήμα για τις αγορές.

Όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να συμβιβαστούμε και να βρούμε μια λύση. Το καλύτερο για τους πολίτες είναι να συμβιβαστούμε.

Τα όρια που έχουμε βάλει θα μας βοηθήσουν να μην υποφέρουμε από τις υπερβολικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο.

Είναι τώρα η ώρα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε έναν διορθωτικό μηχανισμό και να τον προσαρμόσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα φέρει και τις πρακτικές επιπλοκές που μπορεί να έχει.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο μηχανισμός θα λειτουργήσει σωστά και ότι θα φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για την εφαρμογή του».