Παρ' ότι τα «χαμένα» έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν περιοριστεί αρκετά, χάνονται υπέρογκα ποσά από τη μη καταβολή του, όπως μεταδόθηκε 

Σημαντική μείωση της τάξεως του 32,3% καταγράφει το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2020 σε σχέση με το 2019, όπως προκύπτει από μελέτη της Ε.Ε., που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στη μικρή ομάδα των χωρών που κατάφερε, εν μέσω πανδημίας, να περιορίσει δραστικά την «αιμορραγία» εσόδων από τις «τρύπες» του ΦΠΑ.

Η Ελλάδα το 2019 ήταν ουραγός μαζί με τη Ρουμανία και τη Μάλτα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ (το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ»), ενώ το 2020 η από τις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες σε ό,τι αφορά τη μείωση φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, μαζί τη Γερμανία την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες.

Ωστόσο, η φοροδιαφυγή κάθε άλλο παρά αντιμετωπίστηκε, καθώς η χώρα μας συνεχίζει να χάνει το 19,7% των δυνητικών εσόδων από τον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η χώρα μας απώλεσε έσοδα ύψους 3,17 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ, που θα μπορούσε να έχει εισπράξει το 2020.





Αυτό αντιστοιχεί σε 100 ευρώ το δευτερόλεπτο χαμένα έσοδα από ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Οι απώλειες στο σύνολο της Ε.Ε. αγγίζουν τα 93 δισ. ευρώ, με κάθε δευτερόλεπτο που περνάει να χάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 3.000 ευρώ από τον ΦΠΑ.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, πάντως, σπάνε κάθε ρεκόρ.

Από τα 40 δισ. ευρώ, που ήταν το 2019, αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική διαβίβαση των αποδείξεων από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αναμένεται να συμβάλουν αισθητά στη μείωση της φοροδιαφυγής.