Λύση στα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί µε την ειληµµένη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει από τις 9 ∆εκεµβρίου τις παρεκκλίσεις στα εκτός σχεδίου µικρά οικόπεδα δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας µε νοµοθετική πρωτοβουλία.

Με την ψήφιση της νέας διάταξης δεν µεταβάλλεται η ηµεροµηνία της 9ης ∆εκεµβρίου 2022 για τις παρεκκλίσεις δόµησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δηµιουργηθεί πρακτικά ζητήµατα από την εφαρµογή της, διευκολύνονται χιλιάδες ιδιοκτήτες µικρών οικοπέδων κάτω των 4 στρεµµάτων να υλοποιήσουν τους σχεδιασµούς τους και να µην απαξιωθούν οι περιουσίες τους.

Με τον Ν. 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι δόµησης για τα ακίνητα στις εκτός σχεδίου περιοχές και καθορίστηκαν µεταβατικές διατάξεις για τη δυνατότητα οικοδόµησης σε γήπεδα και ιδιοκτησίες µε εµβαδό µικρότερο των 4 στρεµµάτων µέχρι και τις 09/12/2022. Συγκεκριµένα, η πρόβλεψη αυτή αφορά:

- Γήπεδα µε ελάχιστο εµβαδό 750 τ.µ. προϋφιστάµενα της 12ης/11/1962.
- Γήπεδα µε ελάχιστο εµβαδό 1.200 τ.µ. προϋφιστάµενα της 21ης/7/1964.
- Γήπεδα µε ελάχιστο εµβαδό 2.000 τ.µ. προϋφιστάµενα της 17ης/10/1978.
- Γήπεδα που είναι εκτός σχεδίου και εντός ζώνης 500 µέτρων από τα όρια σχεδίου πόλης ή από τα όρια οικισµού.

Ολα αυτά εφόσον έχουν πρόσωπο σε χαρακτηρισµένο δρόµο (εθνικό, επαρχιακό, δηµοτικό, σιδηροδροµική γραµµή κ.λπ.).

Σύµφωνα, λοιπόν, µε όσα ισχύουν µέχρι σήµερα, προκειµένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα οικοδόµησης στις προαναφερθείσες κατά παρέκκλιση άρτιες ιδιοκτησίες κάτω των 4 στρεµµάτων που έχουν πρόσωπο σε χαρακτηρισµένο δρόµο, θα πρέπει να έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδοµικής άδειας µέχρι τις 09/12/2022.

12

Κατοχύρωση

Η ημερομηνία-ορόσημο 09/12/2022 δεν αλλάζει, αλλά δίνεται η δυνατότητα κατοχύρωσης της παρέκκλισης, εάν µέχρι τότε έχει υποβληθεί το αίτηµα για προέγκριση οικοδοµικής άδειας. Επιπλέον, ως εναλλακτική για την κατοχύρωση της παρέκκλισης παρέχεται η δυνατότητα να έχει υποβληθεί µέχρι τις 9/12/2022 µια αίτηση για θεώρηση όρων δόµησης συνοδευόµενη από τοπογραφικό και τίτλους.

Για τη σχετική βεβαίωση δεν απαιτείται, όπως στις άλλες δύο περιπτώσεις (προέγκριση και έγκριση οικοδοµικής άδειας), η υποβολή διαγράµµατος κάλυψης, το οποίο περιέχει και αρχιτεκτονικά στοιχεία και φυσικά έχει κόστος για τον ιδιοκτήτη, ούτε άλλες εγκρίσεις, αλλά µε την υποβολή απλώς ενός τοπογραφικού διαγράµµατος και των τίτλων κτήσης θα αποδεικνύουν οι ιδιοκτήτες ότι δικαιούνται την παρέκκλιση. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, µε την υποχρέωση ότι µέχρι τις 30/09/2023 θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτηµα για προέγκριση ή έγκριση οικοδοµικής άδειας.

Το πλέγμα

Η περίοδος αυτή έχει ιδιαίτερη σηµασία για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς προωθείται από την κυβέρνηση ένα πλέγµα σχεδιασµού, το οποίο έρχεται να καλύψει διαχρονικά κενά και ελλείψεις.

Το Πρόγραµµα Πολεοδοµικής Μεταρρύθµισης «Κωνσταντίνος ∆οξιάδης», οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόµενες περιοχές, τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (για τις ΑΠΕ, τη θάλασσα, τον τουρισµό κ.ο.κ.), το Κτηµατολόγιο και οι δασικοί χάρτες αποτελούν βασικά µέρη του όλου σχεδιασµού.

ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασµού, δεν θα µιλούµε πλέον για “παρεκκλίσεις”, αφού θα έχουµε σαφείς χρήσεις γης και όρους δόµησης


Μάλιστα, όλα αυτά έρχονται να στηθούν σε µια ενιαία ψηφιακή βάση δεδοµένων για να κλείσουν εκκρεµότητες και πληγές που αφορούν τόσο τον χαρακτήρα-µορφή (δασικό, αγροτικό κ.λπ.) όσο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δηµόσιο, ιδιωτικό). Για πρώτη φορά, λοιπόν, µπαίνει τάξη µε ηλεκτρονικό τρόπο και την τήρηση ψηφιακού αρχείου, ώστε να φτάσουµε στο σηµείο ο καθένας που θέλει να πάρει µια πληροφορία για το ακίνητό του να έχει αυτή την πληροφορία ολόκληρη και µε ασφάλεια, όπου κι αν βρίσκεται, και να µπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελός του.

Όπως έχει επισηµάνει ο αρµόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς: «Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασµού, δεν θα µιλούµε πλέον για “παρεκκλίσεις”, αφού θα έχουµε σαφείς χρήσεις γης και όρους δόµησης, µέσω της εφαρµογής για πρώτη φορά σχεδόν σε όλη τη χώρα ενός τεράστιου προγράµµατος πολεοδοµικού σχεδιασµού, του προγράµµατος εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδοµικών Σχεδίων “Κωνσταντίνος ∆οξιάδης”, το οποίο χρηµατοδοτείται µε πάνω από 400 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας και µε την ολοκλήρωσή του θα αποκτήσει σχεδιασµό πρώτου επιπέδου το 70% της χώρας».