Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες μετά την πανδημία κι εν μέσω των πληθωριστικών κι ενεργειακών πιέσεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε ο CEO της Intrakat ,Αλέξανδρος Εξάρχου κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist με θεματική «Επαναπροσδιορίζοντας τη βιωσιμότητα σε έναν μη βιώσιμο κόσμο», σύμφωνα με το powergame.gr

Όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, «εισερχόμαστε σε μια περίοδο που είναι γεμάτη έργα, ίσως περισσότερα από όσα μπορούν οι κατασκευαστικές εταιρείες να εκτελέσουν», ωστόσο, «κατά την πανδημία ετοιμάστηκε ο κατασκευαστικός κόσμος για ένα comeback, που όμως κινδυνεύει από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Κατά τον Αλέξανδρο Εξάρχου δύο είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κατασκευαστικό κλάδο.

1ος Κίνδυνος

Ο CEO της Intrakat αναφέρθηκε στις πληθωριστικές πιέσεις που σημειώνονται από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στις πρώτες ύλες. Κατ’ επέκταση, πλέον εντοπίζονται κι ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες για τις κατασκευές, όπως είναι ο χαλκός, το νικέλιο και το αλουμίνιο. Την ίδια ώρα, δεν μένουν ανεπηρέαστα ούτε και τα παράγωγα του πετρελαίου. «Άρα τα πρόσθετα επιπλέον κόστη που έχουν προκύψει για έργα που είχαν προκηρυχθεί προ του πολέμου δεν μπορούν να τα επωμιστούν μόνο οι κατασκευαστές» υποστήριξε ο Αλέξανδρος Εξάρχου κι επανέλαβε το αίτημα προς την Κομισιόν για αναθεώρηση των προ του πολέμου συμβάσεων δημοσίων έργων.

2ος Κίνδυνος

«Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται εκ των έσω και δεν θα ήθελα να επεκταθώ πολύ» ανέφερε και μίλησε για ακρότητες, σκοπιμότητες και αθέμιτο ανταγωνισμό στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο. Κατά τον κ. Εξάρχου, «απαιτείται κοινή στόχευση, συνεργασία και υγιής ανταγωνισμός». «Η Intrakat είναι στοχοπροσηλωμένη στη βιώσιμη και καινοτόμα ανάπτυξη. […] Θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να συμβάλουμε στον εθνικό στόχο» επεσήμανε.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου ολοκλήρωσε την ομιλία του με την εκτίμηση πως «μια κρίση αποτελεί ευκαιρία και για την Ελλάδα, όσο και για τις κατασκευαστικές εταιρείες».