Θετικό είναι το αποτέλεσμα των πρώτων πορισμάτων της Κομισιόν για την Ελλάδα μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Στα σχετικά συμπεράσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει υλοποιήσει με επιτυχία μια σειρά από προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, παρά τη δύσκολη, τρέχουσα συγκυρία.

Η Κομισιόν επισημαίνει την πρόοδο σε σειρά τομέων, όπως η δημοσιονομική πολιτική, η φορολογική διοίκηση, η Δικαιοσύνη, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, το Κτηματολόγιο και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι απαιτούνται περαιτέρω βήματα για την επίτευξη ακόμα μιας σειρά στόχων -παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί- σε τομείς όπως η πρωτοβάθμια υγεία, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της λεγόμενης «ορφανής» δόσης, ύψους 644 εκατ. ευρώ, με την οποία κλείνει το κεφάλαιο της απόδοσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούσαν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο και για την αναβολή πληρωμής του επιτοκιακού πέναλτι για το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους. Το συνολικό κέρδος στην ελάφρυνση του χρέους υπολογίζεται περί τα 5,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εισήλθε σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας τον Αύγουστο, μετά τη έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Το καθεστώς αυτό προβλέπει την ανά 6μηνο αξιολόγηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έλαβε την περίοδο των μνημονίων.

Διατηρείται η ικανότητα της Αθήνας για αποπληρωμή του χρέους της

Σημειώνεται ότι στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι διατηρείται η ικανότητα της Αθήνας για αποπληρωμή του χρέους της. «Η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του πόλεμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στην έκθεση, που θα αποτελέσει τη βάση για το Eurogroup Δεκεμβρίου, ώστε να αποφασιστεί η αποδέσμευση του τελευταίου πακέτου δόσεων για την απομείωση του χρέους.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς το α' εξάμηνο του 2022, αλλά αναμένεται επιβράδυνση στα επόμενα τρίμηνα, λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υποστηρικτική το 2022, «αλλά αναμένεται να γίνει συσταλτική, όσο καταργούνται τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία και μειώνεται το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που λαμβάνονται για την ενεργειακή κρίσης.

Αναφορά γίνεται και στην συνεχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επισημαίνεται όμως ότι «παρά τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο μέλλον, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται».

Δείτε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ