Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
my_thermansi
Οικονομία

myΘέρμανση: Ανοιχτή από σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Πότε λήγει η προθεσμία για την αίτηση

Το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα λάβουν φέτος οι δικαιούχοι είναι αυξημένο

Ανοιχτή είναι από σήμερα η πλατφόρμα myΘέρμανση για το επίδομα θέρμανσης.

Πρόκειται για την εφαρμογή μέσα από την οποία πάνω από 1,3 εκατ. δικαιούχοι θα υποβάλουν την αίτησή τους για το φετινό επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον οδηγό για το επίδομα θέρμανσης, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και η πρώτη δόση του βοηθήματος θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα λάβουν φέτος οι δικαιούχοι είναι αυξημένο, με το ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης να προβλέπει δύο βασικές αλλαγές: κερδισμένοι είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται έως και τα 1.600 ευρώ. Παράλληλα οι πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ, μια και προβλέπεται φέτος ειδική προσαύξηση 25%.

Όσον αφορά την προκαταβολή, προβλέπεται μόνο για όσους πήραν και πέρυσι το επίδομα, καθώς θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς.


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

• πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
• φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
• φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
• βιομάζα (πέλετ)
• θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του μισού της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής.


Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Πέρα από την προκαταβολή έως την 21η Δεκεμβρίου για τους περσινούς δικαιούχους, οι υπόλοιπες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν:

• Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.
• Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Απριλίου 2023.
• Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρίζονται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 01.10.2022 έως 31.03.2023, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τη 16η Μαΐου 2023, και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τη 15η Ιουνίου 2023.

Η απόφαση προβλέπει, ακόμη, ότι το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023, και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από τη 14η Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η διάθεσή του.