Προ των πυλών είναι η απόφαση για την ενίσχυση στο πετρέλαιο κίνησης, με το οικονομικό επιτελείο να μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του, την ώρα εξετάζεται το πώς μπορεί η «βουτιά» του φυσικού αερίου να διευκολύνει τους χειρισμούς.

Οι προσδοκίες για υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου δυστυχώς δεν επιβεβαιώνονται κι αυτό συμπαρασύρει την τιμή του ντίζελ κίνησης που έχει «κολλήσει» στη μέση τιμή 2, 14 ευρώ πανελλαδικά, ενώ στα νησιά φτάνει μέχρι τα 2,50 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, ίσως έως το τέλος της εβδομάδας θα αποφασιστεί εάν θα επανέλθει η οριζόντια επιδότηση και σε αυτήν την περίπτωση αρκεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου.

«Βούτηξε» η τιμή του φυσικού αερίου - Συμπαρασύρει το ρεύμα

Η τιμή του ρεύματος πάντως πέφτει αύριο στα 115 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή σχεδόν 34% κάτω μέσα σε ένα 24ωρο. Πού οφείλεται αυτό; Στη «βουτιά» του φυσικού αερίου που σήμερα έφτασε ως τα 94 ευρώ, υποχωρώντας 16,5% μέσα στην ημέρα.

Ο συνδυασμός των δύο, σημαίνει πρακτικά ανάγκη για μικρότερες κρατικές επιδοτήσεις, άρα περίσσευμα πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την επιδότηση του ντίζελ, σύμφωνα με το Star.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, πάντως φαίνεται να έχει κλειδώσει, ενώ ένα «παράθυρο» άνοιξε προ ημερών με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε προ ημερών ότι «αυτό που συμβαίνει με το πετρέλαιο κίνησης αναμφίβολα δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς. Το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από την αμόλυβδη, είναι πρωτοφανές γεγονός».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «δεν έχουμε άμεσα απόφαση, παρατηρούμε μετράμε, βλέπουμε, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν λειτουργούν σπασμωδικά, άλλα και δεν αδιαφορούμε. Είμαστε εδώ, και όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο που θα έχει άμεση απόδοση και θα το καταλάβει ο κόσμος θα ανακοινωθεί στο σωστό χρόνο».

Τα σενάρια για Fuel Pass 3

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ είναι προ των πυλών οι ανακοινώσεις για το Fuel Pass 3.

Όπως αναφέρθηκε, η αυξημένη ροή εσόδων, περίπου 500 εκατ. ευρώ, φαίνεται να λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για ένα σχέδιο τριών μηνών.
Συγκεκριμένα, για το Fuel Pass 3 εξετάζεται το εξής σενάριο:

-Για τα ΙΧ: από 65-85 ευρώ
-Για μοτοσικλέτες: 45-55 ευρώ

Τα ποσά θα αφορούν κατανάλωση τριών μηνών

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα υπάρχει ξανά το μπόνους των 15 ευρώ για συναλλαγή με άυλη κάρτα. Υπενθυμίζεται ότι η εναλλακτική -χωρίς μπόνους- είναι η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

-Εισοδηματικά κριτήρια: έως 30.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από κυβερνητικά στελέχη για το Fuel Pass 3.