Η πώληση της Villa Alegria στη Μύκονο αντί 23 εκατ. ευρώ το φετινό καλοκαίρι αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αξία που αφορά μεμονωμένη κατοικία στην Ελλάδα, όντας μάλιστα τετραπλάσια σε σχέση με τη μέση αξία συναλλαγών στο «νησί των ανέμων».

Παράλληλα, η επιτυχία αυτή, η οποία θα πρέπει να πιστωθεί στο ελληνικό γραφείο του Οίκου Sotheby’s, επιβεβαίωσε αυτό που επισημαίνουν πολλά στελέχη της αγοράς ακινήτων, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον «χάρτη» του διεθνούς real estate και στον τομέα των πολυτελών ακινήτων, προσελκύοντας ένα διαφορετικό και πιο ευκατάστατο αγοραστικό κοινό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ανάλυση

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Greece Sotheby’s International Realty ανέφερε ότι το 2022 φαίνεται πως θα είναι η καλύτερη χρονιά για τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, με τις συναλλαγές να αγγίζουν ιστορικό υψηλό επίπεδο σε περιοχές σταθερά μεγάλης ζήτησης, όπως η Μύκονος, η Σύρος, η Κέρκυρα και η Λευκάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στη Σύρο καταγράφηκε φέτος η υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού, με την πώληση, επίσης από τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty, ενός ακινήτου για 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη αξία συναλλαγής είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο επίπεδο deals αυτής της κλίμακας κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Λευκάδα

Αντίστοιχα, στο νησί της Λευκάδας το ιστορικό ρεκόρ αξίας πώλησης πολυτελών κατοικιών καταρρίφθηκε δις εντός του 2022, με συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία εκ των οποίων μάλιστα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο, με την αξία του να διαμορφώνεται στα 16.700 ευρώ ανά τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λευκάδα οι συναλλαγές πολυτελών ακινήτων είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες να κυμαίνονται στο όριο των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, και τα συγκεκριμένα ρεκόρ που σημειώθηκαν φέτος αντιπροσωπεύουν σχεδόν τριπλάσιες αξίες.

Μεγάλη ζήτηση

Στην ανάλυσή της, η Greece Sotheby’s International Realty αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους τη μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζουν η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Πάρος και η Ρόδος, ενώ έπονται η Τήνος, το κέντρο της Αθήνας, η Κρήτη, η Κέα (Τζια) και οι Παξοί. Σε επίπεδο χωρών προέλευσης, στην πρώτη θέση παρέμεινε και φέτος η Μεγάλη Βρετανία, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταλαμβάνουν τη 2η και την 3η θέση, αντίστοιχα, σε ζήτηση, παρουσιάζοντας ωστόσο εξαιρετική δυναμική, όντας αυξημένες κατά 76% και 74% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου του 2021. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers, συγκριτικά με το 2021 φέτος παρατηρείται συνολική αύξηση της ζήτησης κατά 200%.



Επενδυτές

Μεγάλο μέρος αυτής κατευθύνεται προς τα νησιά των Κυκλάδων και συνολικά στο Νότιο Αιγαίο, όπως και σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Πύλος στη Μεσσηνία και το Πόρτο Χέλι στην Αργολίδα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός μεν στην επιστροφή των ξένων αγοραστών και επενδυτών στην ελληνική αγορά, αφετέρου δε στη συνειδητοποίηση όλο και περισσότερων ότι η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών προσφέρει έναν εξαιρετικά δυσεύρετο συνδυασμό χαρακτηριστικών, που την καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστική συγκριτικά με άλλους προορισμούς, όπως, π.χ., η Ιταλία, η Νότια Γαλλία και η Ισπανία.

Αυτός έχει να κάνει με την ύπαρξη ακινήτων πολύ υψηλών προδιαγραφών σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με περιοχές όπως, π.χ., το Σαν Τροπέ ή το Μονακό. Ταυτόχρονα, τα ακίνητα αυτών των χαρακτηριστικών στην Ελλάδα προσφέρουν και πολύ υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και δυνατότητας απομόνωσης (άρα και ασφάλειας), που επιζητεί αυτό το τμήμα των αγοραστών.

Κλίμα και τοπίο

Αν στα παραπάνω προστεθούν το εξαιρετικό κλίμα και το ελληνικό τοπίο, δημιουργείται ένα μίγμα που φέρνει τη χώρα στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται ουσιαστικά για μετουσίωση στην πράξη των εκτιμήσεων που έκαναν καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών στελέχη του κλάδου, ότι δηλαδή η Ελλάδα «πρέπει και μπορεί» να αποτελέσει βασικό προορισμό των Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI), δηλαδή των δισεκατομμυριούχων που διαθέτουν ακίνητα σε δεκάδες περιοχές του κόσμου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στελέχη που ειδικεύονται στις πολυτελείς κατοικίες εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτής της τάσης. Τα επόμενα χρόνια, με τη συνδρομή και των επενδύσεων που θα γίνουν στο Ελληνικό, αναμένεται πολύ σημαντική εισροή ξένων αγοραστών πολυτελών κατοικιών.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 15 Οκτωβρίου 2022.