Νέα είναι τα δεδομένα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, καθώς θα ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια για τους παλιούς δικαιούχους και τα περσινά όρια για τους νέους δικαιούχους.

Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ενθαρρύνει όσους «έκαψαν» πέρυσι φυσικό αέριο και κυρίως ρεύμα, να χρησιμοποιήσουν φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.

Ο διπλασιασμός του αυξημένου επιδόματος χαρακτηρίζεται ισχυρό κίνητρο από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να μπουν και ασφαλιστικές δικλίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι «έκαψαν» πέρυσι πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και χρησιμοποιήσουν και φέτος θα πάρουν το αυξημένο επίδομα.

Την ίδια στιγμή, αυτοί που πήραν πέρυσι το επίδομα και «έκαψαν» φυσικό αέριο, αν φέτος «κάψουν» πετρέλαιο, θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα.

Από την άλλη μεριά, οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά, θα ενταχθούν με τα περσινά εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Αλλαγές προβλέπονται και στα περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μη χαθεί το επίδομα λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών.

Έτσι, το όριο για άγαμους ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ σήμερα.