Το μεγάλο ερέθισμα για να «ρίξει» κι άλλους οικονομικούς γίγαντες στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας δείχνει να είναι η πρόσφατα ανακοινωθείσα είσοδος του κρατικού fund της Σιγκαπούρης GIC στον Ομιλο Sani/Ikos.

Το φιλόδοξο πλάνο της νέας αυτής στρατηγικής συμμαχίας, με τον διεθνή θεσμικό επενδυτή GIC να γίνεται πλέον ο βασικός μέτοχος του Sani/Ikos, φανερώνει ότι οι τιμές στην ξενοδοχειακή αγορά ακινήτων στη χώρα μας, έτσι όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί, απευθύνονται αποκλειστικά στα... μεγάλα πορτοφόλια, και δη της οικονομικής ελίτ. Αντικαθιστώντας τους προηγούμενους μετόχους (Oaktree Capital Management L.P., Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE), που μεταβίβασαν το μερίδιό τους στην GIC, η συναλλαγή από το deal με τη Sani/ Ikos αποτιμήθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ. Ετσι, το νέο αναπτυξιακό πλάνο, ύψους 900 εκατ. ευρώ, παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

Ηδη στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων «Ikos Odisia» στην Κέρκυρα, που αποτελεί την έκτη προσθήκη στα βραβευμένα πολυτελή all inclusive resorts του ομίλου. Απέχει λιγότερο από μισή ώρα οδικώς από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, έχει σχεδιαστεί από τη Nimand Architects και η λειτουργία του έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2023, ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό στην κατηγορία luxury all inclusive. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sani/Ikos, από την ίδρυσή του ο όμιλος έχει καταφέρει να τετραπλασιάσει το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία, στοχεύοντας από εδώ και πέρα στην επέκταση των πολυτελών του μονάδων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Βλέπει» Χαλκιδική

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs, έχοντας αντιληφθεί τις νέες τάσεις που άφησε πίσω της η πανδημία COVID-19 στην τουριστική αγορά, «επιμένει ελληνικά», προχωρώντας το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της αναβάθμισης και της ανακαίνισης των τριών μονάδων που εξαγόρασε από τον Ομιλο G-Hotels (συμφερόντων Γρηγοριάδη). Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός δεν μένει εκτός παιχνιδιού, αλλά στοχεύει στην επένδυση σε τρία νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη Χαλκιδική, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται για τα πρώην «Pallini Beach», «Athos Palace» και «Theophano Imperial Palace», με δυναμικότητα περίπου 1.000 δωμάτια, τη διαχείριση των οποίων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλάβει η DHR Services της Domotel Hotels.

Radisson και Hyatt

Την παρουσία του στην ξενοδοχειακή αγορά της Ελλάδας ενδυναμώνει και ο Ομιλος Radisson Hotel, μεγαλώνοντας το χαρτοφυλάκιο τόσο των resorts όσο
και των city hotels. Μετά τη φετινή προσθήκη των δύο θερέτρων σε Μύκονο και Σκιάθο («Mykonos Radisson Blu Euphoria Resort» και «Radisson Resort Plaza Skiathos») και με προϋπάρχουσα παρουσία σε Σαντορίνη και Κρήτη, ο όμιλος ανακοίνωσε ρεκόρ ανάπτυξης στην Ελλάδα, με νέες συμφωνίες και επενδύσεις. Ειδικότερα πρόκειται για το επταώροφο «Social Kolonaki Athens Hotel», μέλος της Radisson Individuals, που ανοίγει τις πύλες του τον Νοέμβριο, στην οδό Βουκουρεστίου, και αποτελεί το πρώτο branded ξενοδοχείο στον συγκεκριμένο δρόμο. Ακολουθεί το «Radisson RED Mitropoleos Square Athens», το πρώτο ξενοδοχείο που θα λειτουργεί υπό το brand Radisson RED στην Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Παράλληλα, ο Ομιλος Hyatt συνεχίζει τις επενδύσεις στο ελληνικό έδαφος, με την επέκταση του «Grand Hyatt Athens», πίσω από την οποία βρίσκονται οι Hines και Henderson Park, να είναι στην τελική ευθεία. Θυμίζουμε ότι μόνο στην Αττική μεταξύ του 2015 και του 2021 παρατηρήθηκε αύξηση 20% στον αριθμό των ξενοδοχείων με κύρια τάση το luxury, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφηκε αύξηση 17% σε νέες μονάδες πέντε αστέρων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). Ο επενδυτικός πυρετός εντάθηκε το 2020 και το 2021, εν μέσω πανδημίας, με κορυφαία κίνηση το «Athens Capital Center Hotel MGallery» (Λάμψα Α.Ε. - Αccor), και συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του 2022, με τις ανακοινώσεις της Hilton και του Ομίλου SCD LTD για το άνοιγμα δύο νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα: του ιστορικού «Πεντελικόν» (Curio Collection by Hilton), στην Κηφισιά, και του «Hampton by Hilton Piraeus», στο Μικρολίμανο.

Τη διετία που πέρασε, οι αγοραπωλησίες και οι διαπραγματεύσεις για μεγάλα, πρωτοποριακά και πράσινα τουριστικά συγκροτήματα έφεραν 150 νέα ξενοδοχεία, προμηνύοντας κατακόρυφη άνοδο το επόμενο διάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόμενων επενδυτών προέρχεται κυρίως από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τις αραβικές χώρες, την Κύπρο και την Ολλανδία. Το αν θα εξελιχθεί σε «φούσκα» ή όχι η ξενοδοχειακή αυτή έκρηξη είναι ακόμα νωρίς να κριθεί, καθώς ο πληθωρισμός, η αποδυνάμωση του ευρώ, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σε πρώτες ύλες συνθέτουν ένα απολύτως συμφέρον έδαφος για απόβαση επενδυτικών σχημάτων στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 1/10