Σύμφωνα με σημερινή (27/09) έκθεση του BloombergNEF, η Ευρώπη πιθανώς θα εισάγει ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξημένες κατά 40% τον ερχόμενο χειμώνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες το ερχόμενο καλοκαίρι κατά περίπου 14%, ώστε να καλύψει τη μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου στους αποθηκευτικούς χώρους.

Σε συνδυασμό και με την πτώση της ζήτησης λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, τα φορτία αυτά είναι επαρκή προκειμένου να καλύψουν ακόμη και μια πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών από την 1η Οκτωβρίου, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, για να καλύψουν τις ανάγκες τους οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα πρέπει να αγοράσουν 90% περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην αγορά spot σε σχέση με εκείνο που προμηθεύονται με μακροχρόνια συμβόλαια, εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισμό με την Ασία, πράγμα που θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Οι τιμές

«Οι υψηλότερες τιμές για το spot LNG αναμένεται να διατηρηθούν καθώς η Ευρώπη θα προσπαθεί να αντλεί όλη τη διαθέσιμη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου αφήνοντας ελάχιστο για την Ασία», σημειώνει στην έκθεσή του το BNEF. Η Κίνα και οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές πιθανώς θα δουν μειωμένες διαθέσιμες προς εισαγωγή ποσότητες, προσθέτει.

Το βασικό σενάριο του BNEF, που βασίζεται σε πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου και σε καιρικές συνθήκες μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, η Ευρώπη αναμένεται να εισάγει 40 εκατ. τόνους LNG τον φετινό χειμώνα και κατά τι περισσότερο το καλοκαίρι για να γεμίσει τις αποθήκες της. Έτσι, για την ίδια περίοδο απομένουν στην αγορά spot 12 εκατ. τόνοι για την Ασία, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί άλλους οκτώ εκατ. τόνους.