Στην κορυφή των χωρών που επενδύουν στην αγορά ακινήτων, και δη κατοικιών της Ελλάδας, βρίσκεται πλέον η Γερμανία, όπως επιβεβαιώνεται από σειρά ερευνών.

Η προτίμηση των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί Ελληνες ομογενείς επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο στη χώρα καταγωγής τους αποτελούσαν ανέκαθεν παράγοντες έλξης των επενδυτών από τη χώρα της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αύξηση των Γερμανών επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων έχει διαδραματίσει και η πλατφόρμα αγοραπωλησιών ακινήτων Ferimmo (www. ferimmo.de), η οποία αποτελεί τη μοναδική γερμανική πλατφόρμα προβολής και προώθησης αποκλειστικά ελληνικών ακινήτων στη Γερμανία, αλλά και σε όλες τις γερμανόφωνες αγορές, όπως η Ελβετία, η Αυστρία,
το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Η Ferimmo συνεργάζεται σήμερα με 200 μεσιτικά γραφεία και φιλοξενεί πάνω από 40.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Σε σχέση μετο 2021, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ακινήτων κατά 25% και κατά 40% συγκριτικά με το 2020.

350.000 κατά μέσο όρο το κόστος των ακινήτων στα οποία επιλέγουν να επενδύσουν οι Γερμανοί


Σε πρόσφατο αφιέρωμα του μεγαλύτερου περιοδικού ακινήτων στη Γερμανία (και ενός από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά), του «Bellevue», για τον μήνα Αύγουστο επισημαίνεται ότι η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα αντέδρασε στην πτώση των αξιών των ακινήτων από το 2010 έως το 2018 στηρίζοντας τον τομέα με προγράμματα τόνωσης της οικονομίας και φορολογικές ελαφρύνσεις. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, ύψους 8 δισ. ευρώ, για την ανάπλαση μιας έκτασης 6,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε δηλώσεις του, ο Μάριος Χριστοδούλου, διευθύνων σύμβουλος της Ferimmo, αναφέρει ότι οι αναζητήσεις από τη Γερμανία μέσα από την πλατφόρμα της Ferimmo για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 70% από το 2021 μέχρι φέτος. Οπως σημειώνεται, παρόλο που οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και είναι σήμερα περίπου 30% υψηλότερες από τα επίπεδα του 2018, η Ελλάδα παραμένει σχετικά φθηνή σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών.

Οι Γερμανοί πελάτες αναζητούν πλέον ακίνητα στα νησιά στην Ελλάδα παρά στην Ισπανία - για παράδειγμα στην Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη, αλλά και σε άλλες περιοχές στην ηπειρωτική χώρα. Σημειωτέον ότι η Ferimmo έχει προχωρήσει από τον Ιούνιο σε στρατηγική συνεργασία με το «Bellevue», με στόχο την προβολή της ελληνικής αγοράς ακινήτων τόσο στη Γερμανία όσο και σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελβετία και η Αυστρία.

Η ανάλυση

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Elxis, μια ελληνική εταιρεία, που ειδικεύεται στην προώθηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών, ανέφερε ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις κατοικιών σε Γερμανούς αγοραστές κατέγραψαν αύξηση κατά 300% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ετσι, οι Γερμανοί κατατάσσονται στην κορυφή των ξένων αγοραστών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, ξεπερνώντας άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι Γερμανοί δαπανούν και τα μεγαλύτερα ποσά, καθώς προτιμούν ακίνητα της τάξεως των 350.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Πρόκειται για ένα ποσό υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με την Elxis, μεγάλη ζήτηση παρατηρείται φέτος για εξοχικά ακίνητα στην Κρήτη, λόγω θέσης και αεροπορικών συνδέσεων, ενώ υψηλή είναι και η ζήτηση για τις Κυκλάδες, τα Επτάνησα και ηπειρωτικές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας.

Αλλη μία εταιρεία που απευθύνεται στους ξένους αγοραστές πολυτελών εξοχικών κατοικιών, η Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, τόνιζε σε έκθεσή της, πριν από μερικές ημέρες, ότι η ελληνική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρί
300% αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών σε Γερμανούς αγοραστές κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με πέρυσι
σκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, ιδίως μάλιστα των Αμερικανών, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών. Οπως σημειώνει ο Κυριάκος Ξύδης, managing partner της εταιρείας, «αναμένεται έντονη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για την αγορά και ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και νησιά, όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Κέρκυρα».

Υψηλή ζήτηση εντοπίζει η εταιρεία και για πολυτελή διαμερίσματα στο κέντρο, στα βόρεια και στα νότια προάστια της Αθήνας. Σημαντικό κίνητρο αποτελεί και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ 24% για την αγορά νεόδμητων κατοικιών, μέτρο που εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2020 και, όπως ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα λάβει παράταση μέχρι το τέλος του 2024. Με τον τρόπο αυτόν, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν και νεόδμητα ακίνητα, χωρίς να εξετάζουν αποκλειστικά μεταχειρισμένα, καθώς δεν υπάρχει η πρόσθετη επιβάρυνση του 24%.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 24/9