Tη βεβαιότητά του ότι η Ελληνική οικονομία θα κρατηθεί μακριά από την ύφεση λόγω του υψηλού ποσοστού των επενδύσεων και των εισροών από το RFF, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.

Παρά τις μεγάλες αβεβαιότητες το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί για το μέλλον, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. Ο ίδιος βασίζει αυτή την αισιοδοξία σε τρεις παράγοντες: πρώτον, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, δεύτερον στην αποτελεσματική εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών αναπτυξιακών εργαλείων και τρίτον την ικανότητα της χώρας να προελκύει επενδύσεις.

Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία, καθώς τις θεωρεί ως το κλειδί, με το οποίο η χώρα θα αποφύγει το ενδεχόμενο της ύφεσης που τώρα χτυπά την πόρτα της Ευρώπης. Οι επενδύσεις στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 30% μέσα στα τρία τελευταία χρόνια και φιλοδοξία είναι να ανέλθουν ακόμη περισσοτερο στο επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτές αποτελούν τη βασική πλατφόρμα με την οποία εξελέγη η κυβέρνησης και και με την ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσει στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, για να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, όπως παρατήρησε ο κ. Σκυλακάκης, θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και μετά τις εκλογές. Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία ότι η πολιτική σταθερότητα θα συνεχιστεί καθώς αυτό δείχνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Μεγάλο μάλιστα μέρος των μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομιοκών και πολιτικός προϊστάμενος του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει αποφασιστεί να γίνει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και μάλιστα προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που αυτές δεν προχωρήσουν, κινδυνεύουν οι πόροι που έχουν διατεθεί στη χώρα και οι οποιοι αναλογικά είναι οι υψηλότεροι στην Ε.Ε.

Τι είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι υλοποιείται απρόσκοπτα και ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την πορεία του προγράμματος.

Πάντως ο αν. υπουργός Οικονομικών, σημείωσε τις μεγάλες αβεβαιότητες που υπάρχουν στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Οπως είπε, μέσα σε ένα μήνα το TTF του φυσικού αερίου έχει βρεθεί από τα 380 ευρώ στα 170. Αυτή η διαφορά αντιστοιχεί σε ένα προϋπολογισμό για την Ελλάδα που έχει διαφορά 4 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες. «Mόνον μια μεταβλητή έχει τόσο σημαντικές επιπτώσεις στην δημοσιονομική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Το «φάρμακο» σε αυτή την αβεβαιότητα, από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου, είναι η χάραξη μιας πολιτικής λαμβάνοντας πολύ συντηρητικές παραδοχές και ταυτόχρονα για όσο το δυνατόν μικρότερο διάστημα το επιτρέπουν συνθήκες. Ο βασικός σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, γίνεται πάνω σε ένα ρεαλιστικό αλλά δυσμενές σενάριο, παρά σε ένα ρεαλιστικό και βασικό (best case) σενάριο.

Επίσης ο σχεδιασμός των πολιτικών γίνεται για όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, με δεδομένες τις τεράστιες μεταβολές που σημειώνονται ακόμη και σε μηνιαία βάση, όπως π.χ. συμβαίνει με τη τιμή του TTF φυσικού αερίου.