Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο, είναι εφικτή αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την κρίση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Πάολο Φιορέτι. Ο κ. Φιορέτι σημείωσε πως είναι προτιμότερο σήμερα να μιλά για την Ελλάδα παρά για τη χώρα του, την Ιταλία, όπου οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο συνέδριο του Economist τοποθετήθηκαν και οι τρεις εκπρόσωποι των «θεσμών», εκτός από τον Φιορέτι του ESM, μίλησαν ο Martin Bijsterbosch από την ΕΚΤ και η Julia Levanti από την ΕΕ. Σημειωτέον, ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν αλλάξει μετά την έξοδο της Ελλάδας και από την ενισχυμένη εποπτεία. Και οι τρεις συμφώνησαν πως η δημοσιονομική σταθερότητα, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης των κόκκινων δανείων με την παράλληλη δημιουργία capital buffers από την πλευρά των τραπεζών αποτελούν «κλειδιά» για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης.

Το βασικό σενάριο

Σύμφωνα με τον Π. Φιορέτι, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα και το 2023 αν και υπάρχει και ένα δυσμενές σενάριο ήπιας ύφεσης το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.  «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει καθώς εισήλθε στην κρίση από καλύτερη δημοσιονομική θέση η οποία της επέτρεψε να λάβει μέτρα στήριξης ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έκαναν την οικονομία πιο ανθεκτική».

Εξοικονόμηση

Καλωσορίζοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, υποστήριξε πως πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023 σημαίνει πως δεν θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για έξτρα μέτρα στήριξης και υπ΄ αυτό το πρίσμα ίσως χρειάζεται εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου φέτος ώστε να υπάρξει περιθώριο για το επόμενο έτος…