Το 10% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, που καταναλώνουν κάθε μήνα περισσότερες από 500 κιλοβατώρες (KWh), θα μπορούν να έχουν μικρότερη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω των κινήτρων εξοικονόμησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.).

Αυτά τα νοικοκυριά θα πληρώνουν, με βάση τις τρεις κλίμακες που παρουσίασε το υπουργείο, αρκετά μεγαλύτερη τιμή για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουν (μέχρι και κατά 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα) και θα έχουν έκπτωση 5 λεπτά ανά KWh αν περιορίσουν την ημερήσια κατανάλωση κατά τουλάχιστον 15%. Με άλλα λόγια, οι μεγάλες καταναλώσεις, άνω των 1.000 κιλοβατωρών τον μήνα, θα πληρώνουν ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και αν κάνουν εξοικονόμηση άνω του 15%.

Στο υπουργείο αποφάσισαν πως είναι προτιμότερο το 90% των νοικοκυριών, με κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες, να έχουν από την αρχή μια χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα και να μην υπάρχουν κίνητρα εξοικονόμησης. Κυρίως επειδή θεωρούν πως τα συγκεκριμένα νοικοκυριά δεν έχουν και πολλά περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης. Γι’ αυτό και η επιδότηση σε αυτή την κλίμακα κατανάλωσης φτάνει για τον Οκτώβριο τα 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το μέσο κόστος

Με βάση τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, το μέσο κόστος γι’ αυτά τα νοικοκυριά θα κινείται τον Οκτώβριο μεταξύ 12 και 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
  • Για παράδειγμα, νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 ΚWh θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 62 ευρώ.
  • Στη δεύτερη κλίμακα κατανάλωσης, από τις 501 έως τις 1.000 KWh τον μήνα, η επιδότηση του Οκτωβρίου θα περιορίζεται στα 38,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση κατά 15%, τότε θα λάβει για τον Οκτώβριο την αυξημένη επιδότηση των 43,6 λεπτών, αφού θα έχει μπόνους 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 ΚWh θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει 118 ευρώ και, αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ.
  • Για την τρίτη κλίμακα κατανάλωσης, άνω των 1.000 KWh τον μήνα, η επιδότηση Οκτωβρίου θα περιορίζεται σημαντικά στα 33,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ακόμα και αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15%, πάλι θα πληρώσει ακριβότερα το ρεύμα, θα χρεωθεί με 38,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Τα δύσκολα

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών περιλαμβάνονται και νοικοκυριά που βρίσκονται σε πολυκατοικίες στις οποίες εδώ και χρόνια έχει κλείσει η κεντρική θέρμανση. Συνεπώς είχαν καταφύγει σε ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανσή τους. Αυτά τα νοικοκυριά φαίνεται πως θα την πληρώσουν τον φετινό χειμώνα. Γι’ αυτό το ΥΠ.ΕΝ. προσπαθεί να ανάψει και πάλι τους καυστήρες πετρελαίου με επιδοτήσεις ακόμα και στην αντλία.

Το πρόβλημα είναι πως σε αρκετές πολυκατοικίες η διαχείριση έχει σηκώσει τα «χέρια ψηλά» λόγω οφειλών από το παρελθόν κ.λπ. Το δεύτερο ζήτημα συνδέεται με το πότε θα αποτυπωθεί στους λογαριασµούς των µεγάλων καταναλώσεων η έκπτωση εξοικονόµησης σε όσους έχουν περιθώρια περιορισµού της σπατάλης. Αλλά και πότε θα λάβουν αυτή την πρόσθετη επιδότηση των 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης του Οκτωβρίου. Σαφής εικόνα δεν υπάρχει, αλλά φαίνεται πως η εξοικονόµηση θα υπολογίζεται κάθε τετράµηνο, όταν ο ∆Ε∆∆ΗΕ προχωρά στην καταµέτρηση της πραγµατικής κατανάλωσης σε κάθε «ρολόι», αφού δεν διαθέτουµε «έξυπνους µετρητές».



Περί έκπτωσης

Όπως είναι γνωστό, στο δίµηνο ή στον µήνα η χρέωση γίνεται µε βάση το ιστορικό του νοικοκυριού και κάθε τετράµηνο γίνεται η εκκαθάριση µε την καταµέτρηση στο «ρολόι». Συνεπώς, όσοι λάβουν εκκαθαριστικό λογαριασµό σε 3-4 µήνες τότε θα δουν και την επιπλέον έκπτωση για την εξοικονόµηση, αφού συγκριθεί η µέση ηµερήσια κατανάλωση µε το αντίστοιχο περυσινό τετράµηνο. Το σύνολο των νοικοκυριών θα πληρώσει ακριβότερα την κιλοβατώρα για τον Οκτώβριο σε σύγκριση µε τον µήνα που διανύουµε, καθώς συγκρατήθηκε η συνολική δαπάνη του ∆ηµοσίου για τις επιδοτήσεις.

Για τον επόµενο µήνα περιορίστηκε σε 1,1 δισ. ευρώ, από 1,8 δισ. τον Σεπτέµβριο. Βέβαια, τον Σεπτέµβριο η επιδότηση ήταν τόσο µεγάλη, που είχαν καταγραφεί και ακρότητες. Υπήρξαν καταναλωτές οι οποίοι θα πληρώσουν µόνο τα πάγια και τις ρυθµιζόµενες χρεώσεις (τέλη µεταφοράς, δηµοτικά τέλη κ.λπ.), αφού η χρέωση στο λεγόµενο ανταγωνιστικό κοµµάτι των τιµολογίων έχει µηδενιστεί λόγω της µεγάλης επιδότησης! Τα περιθώρια επιδοτήσεων της κυβέρνησης συνδέονται και µε τις οριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση µε τους µηχανισµούς άντλησης «υπερεσόδων» που έχουν εφαρµόσει τα κράτη-µέλη, όπως και η Ελλάδα.

Ειδικό τέλος

Ορισµένοι θεωρούν πως µε το άγχος για την εξασφάλιση επαρκούς «µαξιλαριού» επιδοτήσεων συνδέεται και το ειδικό τέλος των 10 ευρώ ανά θερµική µεγαβατώρα στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιµοποιείται αποκλειστικά για ηλεκτροπαραγωγή που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στους ηλεκτροπαραγωγούς.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24 Σεπτεμβρίου 2022.