Ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. ευρώ σε προϋπολογισµό οι εντάξεις δηµόσιων έργων στο Ταµείο Ανάκαµψης. Μέχρι σήµερα έχουν ενταχθεί 410 έργα, εκ των οποίων το µικρότερο έχει προϋπολογισµό 24.800 ευρώ και το µεγαλύτερο 1,35 δισ. ευρώ. Το µικρότερο έργο που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ταµείου Ανάκαµψης είναι ο σχεδιασµός του νέου λογότυπου της ∆ηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (∆ΥΠΑ), δηλαδή του πρώην ΟΑΕ∆, και το µεγαλύτερο έργο που θα χρηµατοδοτηθεί από τις επιχορηγήσεις του Ταµείου Ανάκαµψης είναι το «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον» για τα έτη 2021 και 2022. Το τελευταίο θεωρείται ένα από τα έργα που τονώνουν την οικονοµία και κυρίως τη µικροµεσαία επιχειρηµατικότητα, ενώ παράλληλα βοηθά στη γρήγορη απορρόφηση πόρων.

Ενδιαµέσως των προαναφερόµενων έργων υπάρχουν πολλά που απευθύνονται στον δηµόσιο τοµέα:

  • 11 ενταγµένα έργα έχουν προϋπολογισµό άνω των 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα µεταξύ 200 και 500 εκατ. ευρώ.
  • 26 έργα έχουν προϋπολογισµό από 100 έως 200 εκατ. ευρώ.
  • 28 έργα έχουν προϋπολογισµό από 50 έως 100 εκατ. ευρώ.
  • 92 έργα έχουν προϋπολογισµό από 10 έως 50 εκατ. ευρώ.
  • 130 έργα έχουν προϋπολογισµό από 1 έως 10 εκατ. ευρώ.
  • Τα υπόλοιπα 123 έργα έχουν προϋπολογισµό µέχρι 1 εκατ. ευρώ
Στην τελευταία κατηγορία των µικρών έργων του Ταµείου Ανάκαµψης περιλαµβάνονται κυρίως έργα του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, που σχετίζονται µε µικρές αναστηλώσεις, ανακαινίσεις κ.λπ. µνηµείων και έργων. Αυτό δεν σηµαίνει ότι το υπουργείο δεν έχει µεγάλα έργα, όπως, π.χ., είναι το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον ΟΛΠ και τον Πειραιά, προϋπολογισµού 99,4 εκατ. ευρώ.

erga

Σηµειώνεται ότι η συνολική αξία των έργων ξεπερνά τους προαναφερόµενους προϋπολογισµούς του Ταµείου Ανάκαµψης. Για παράδειγµα, το Ταµείο θα χρηµατοδοτήσει την κατασκευή του ΒΟΑΚ (Βόρειου Οδικού Aξονα Κρήτης) µε 480 εκατ. ευρώ, αλλά η χρηµατοδότηση αυτή αφορά µόνον ένα µέρος του έργου. Η συνολική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, οι χρηµατοδοτήσεις του «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον» αναφέρονται µόνο στη δηµόσια συµµετοχή και δεν περιλαµβάνουν την ιδιωτική. Η τελευταία εκτιµάται ότι θα είναι άλλη τόση.

Οι εντάξεις αυτές των έργων έχουν γίνει µέσα στο τελευταίο έτος, αφού το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2021. Μένουν, εποµένως, να γίνουν εντάξεις έργων προϋπολογισµού άνω των 5 δισ. ευρώ, για να καλυφθεί ο συνολικός προϋπολογισµός των έργων δηµόσιου χαρακτήρα του Ταµείου Ανάκαµψης, ύψους 17,8 δισ. ευρώ. Στην τελευταία «φουρνιά» εντάξεων πλάτη έβαλε κυρίως το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων.

Μεγάλα έργα που εντάχθηκαν τις τελευταίες εβδοµάδες είναι:

  • Η δηµιουργία του βιοµηχανικού-τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη (Thess INTEC), µε προϋπολογισµό 35,06 εκατ. ευρώ (φορέας υλοποίησης το υπουργείο Ανάπτυξης).
  • Η προµήθεια εργαστηριακού εξοπλισµού για 376 εργαστήρια ΙΕΚ, ΕΠΑ.Λ. κ.λπ., µε προϋπολογισµό 110,78 εκατ. ευρώ (υπουργείο Παιδείας).
  • Η χρηµατοδότηση των «πανεπιστηµίων αριστείας» µε 194,24 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά τη χρηµατοδότηση, µέσω πρόσκλησης υποβολής ανταγωνιστικών προτάσεων, επιλεγµένων ελληνικών ΑΕΙ για την αναβάθµιση και βελτίωση των ερευνητικών τους υποδοµών, την παροχή κινήτρων και υποστήριξης σε πανεπιστηµιακές ερευνητικές οµάδες κ.ά. (υπουργείο Παιδείας).
  • Η δηµιουργία του νέου ΕΣΗ∆ΗΣ, δηλαδή του Συστήµατος Ηλεκτρονικών ∆ηµόσιων Συµβάσεων, µε προϋπολογισµό 20,72 εκατ. ευρώ (υπουργείο Ανάπτυξης).
  • Η χρηµατοδότηση βιοµηχανικών διδακτορικών, προϋπολογισµού 21,78 εκατ. ευρώ. Το έργο απευθύνεται σε ΑΕΙ, που σε συνεργασία µε επιχειρήσεις ή βιοµηχανίες θα αποδίδουν τους τίτλους αυτούς µε στόχο τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής (υπουργείο Παιδείας).
  • Η κατασκευή του κτιρίου «Φάρος και Ατλαντας», όπου θα στεγαστεί το Εθνικό Κέντρο ∆ιαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, µε προϋπολογισµό 36,36 εκατ. ευρώ (υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης).
  • Η παροχή κινήτρων σε διακεκριµένο ακαδηµαϊκό ή/και ερευνητικό προσωπικό ξένων πανεπιστηµίων ή ερευνητικών ιδρυµάτων του εξωτερικού για τη διεξαγωγή διδασκαλίας και έρευνας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων των ΑΕΙ. Το έργο έχει τίτλο «Επισκέπτες καθηγητές» και έχει προϋπολογισµό 59,74 εκατ. ευρώ (υπουργείο Παιδείας).
  • Η χρηµατοδότηση Συµπράξεων Ερευνητικής Αριστείας (ΣΕΑ) µε 94,66 εκατ. ευρώ, που αφορά την παροχή κινήτρων και υποστήριξης σε πανεπιστηµιακές ερευνητικές οµάδες για τη διεξαγωγή καινοτόµων συνεργατικών ερευνητικών έργων µε εταιρείες του ιδιωτικού τοµέα (υπουργείο Παιδείας).
  • Η ίδρυση του Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γ.Ν. Νοσηµάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία», µε προϋπολογισµό 40,26 εκατ. ευρώ κ.ά.
Οι προϋπολογισµοί συµπεριλαµβάνουν τον ΦΠΑ όπου εφαρµόζεται. Αξίζει να αναφερθεί ότι µέσα στον Αύγουστο και τις πρώτες ηµέρες του Σεπτεµβρίου εντάχθηκαν στο Ταµείο Ανάκαµψης 28 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισµού 499 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το µεγαλύτερο σε προϋπολογισµό είναι η χρηµατοδότηση των «πανεπιστηµίων αριστείας».

Τέλος, αναφέρεται ότι τα έργα αυτά χρηµατοδοτούνται µε τις επιχορηγήσεις του Ταµείου Ανάκαµψης και δεν αφορούν τα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειµένου να χρηµατοδοτήσουν τα δικά τους σχέδια.