Με την απονομή των GREEN AWARDS ολοκληρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργάνωσαν λίγο πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, ο Economist και το powergame.gr.

Να σημειωθεί ότι υποβλήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός συμμετοχών, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την Κριτική Επιτροπή των GREEN AWARDS, που αποτελείται από κορυφαίους εμπειρογνώμονες του χώρου και στελέχη που διαθέτουν σημαντική εμπειρία και γνώση, απαρτιζόμενη από τα ακόλουθα πρόσωπα:

Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής: Νικόλαος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

Μέλη Κριτικής Επιτροπής:

  • Ευάγγελος Καραμίντζιος, Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης
  • Ιωάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
  • Διδάκτωρ Αδαμάντιος Σκορδίλης, Πρώην Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης
  • Διδάκτωρ Πέτρος Γκίκας, Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείου Κρήτης
Η 1η κατηγορία βραβείων αφορά, βραβεία προς Επιχειρήσεις και Δημόσιους Φορείς:

Η 1η Ενότητα βραβείων αναφέρεται στη «Βιώσιμη Ναυτιλία»


Το 1ο βραβείο απονέμεται στην Capital Product Partners.

H απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε έκδοση πράσινου ομολόγου και σε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία είναι στρατηγική επιλογή της εταιρείας. Η επιθυμία της εταιρείας να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και φαίνεται μέσα από την προσπάθεια ανάπτυξης της εταιρείας στη διεθνή αγορά θαλάσσιας μεταφοράς LNG και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αξιοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου όπως εξελιγμένα συστήματα πρόωσης, νέο σχεδιασμό γάστρας, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η λίπανση της γάστρας με αέρα, δυνατότητα σύνδεσης του πλοίου με το δίκτυο ηλεκτρισμού κατά τον ελλιμενισμό και πολλά αλλά. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου της αποτελεί προτεραιότητα, καθώς εξασφαλίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αφού επιτρέπει να βρίσκεται η εταιρεία μπροστά από τις απατήσεις του όλο και εξελισσόμενου κανονιστικού πλαισίου και να παρέχει στους πελάτες της κόμμα, αλλά τελικά και στους καταναλωτές, μεταφορικό έργο με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα.

Η είσοδος στον κλάδο του LNG είναι επίσης στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί μία αγορά υψηλής ανάπτυξης με θετικά μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη, δεδομένου ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη σε καθαρές μηδενικές εκπομπές (net zero). Η ΕΕ αναγνωρίζει πλέον το φυσικό αέριο ως στρατηγικό στην προσπάθεια μείωσης τρων ρύπων που συντελούν στην υπερθέρμανση του κλίματος, παρά την κρίση της περιόδου στο φυσικό αέριο.

H 2η Ενότητα αναφέρεται σε «Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας για το περιβάλλον»

Το 1ο βραβείο απονέμεται στην Όμιλο Εταιρειών ΤΕΧΑΝ, η οποία εφαρμόζει το μοναδικό και καινοτόμο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με τίτλο: «ΕΜΕΙΣ ΔΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ – ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΕΙΣ». Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πολίτες θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν ποιες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με 1.000.000 ευρώ.

Η Πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε:

  • ερευνητικές ομάδες, πανεπιστήμια
  • νοσοκομεία
  • Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού
  • φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
  • άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου
  • εταιρείες – τεχνοβλαστούς ερευνητικού οργανισμού
  • νεοφυείς επιχειρήσεις
  • άλλους φορείς που θα αποδείξουν ότι αξίζουν να ενισχυθούν για να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Η χρηματοδότηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ αφορά σε προτάσεις για υλοποίηση σημαντικών Δράσεων για:

  • το περιβάλλον
  • την παιδεία
  • την υγεία
  • την τοπική κοινωνία
Η σημερινή βράβευση αφορά στην ενίσχυση δράσεων στον Πυλώνα του «περιβάλλοντος».

Η 3η Ενότητα βραβείων αναφέρεται σε «Ανακύκλωση με διαλογή στην Πηγή στο λιανεμπόριο»

Το 1ο βραβείο απονέμεται στην αλυσίδα super markets ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, η οποία εφαρμόζει το 1ο και ΜΟΝΑΔΙΚΟ, στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, Ατομικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών στο λιανεμπόριο, με τη χρήση αυτόματων μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Η 4η Ενότητα βραβείων αναφέρεται σε Χρήση ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες προϊόντων

Το 1ο βραβείο απονέμεται σε 2 κορυφαίες επιχειρήσεις που ήδη πρωτοπορούν στον τομέα αυτό.

Το 1ο βραβείο απονέμεται στην PEPSICO HELLAS, η οποία έχει καταφέρει όλες οι πλαστικές φιάλες 1,5lt και 500ml που διαθέτει στην αγορά για τα εμβληματικά της προϊόντα Pepsi, Lipton& ΗΒΗ, να αποτελούνται από 100% ανακυκλωμένο PET (πετ), όντας η 1η και μοναδική εταιρία στην Ελλάδα με 100% ανακυκλωμένο πλαστικό στις συσκευασίες της.

Στην ίδια ενότητα, πάλι 1ο βραβείο απονέμεται στην εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, η οποία κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά συσκευασίες GO GREEN με χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού.

Η επόμενη Ενότητα βραβείων αναφέρεται σε Βιώσιμη παραγωγή ενέργειας

Το 1ο βραβείο απονέμεται σε δύοκορυφαίες επιχειρήσεις που ήδη πρωτοπορούν στον τομέα αυτό.

Το 1ο βραβείο απονέμεται στην εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., για τις δραστηριότητες της θυγατρικής εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., με έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και αξιοποίησης της βιομάζας.

Στην ίδια κατηγορία, το 1ο βραβείο απονέμεται στη ΔΕΗ Α.Ε.

Η επόμενη Ενότητα βραβείων αναφέρεται σε Περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών

Το 1ο βραβείο απονέμεται στο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί τα «Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», τα οποία υπάρχουν στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στα Ιωάννινα.

Στη σημαντική αυτή δομή, οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι εκπαιδεύονται στα Πρότυπα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά και ανακυκλώνουν. Το κάθε Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, περιλαμβάνει:
  • Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  • Το καλλιτεχνικό Περιβαλλοντικό Εργαστήρι, όπου παράγονται έργα
  • Τον χώρο περιβαλλοντικών παιχνιδιών
  • Αλλά και το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, όπου πραγματοποιείται η ανακύκλωση στην πράξη με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο παγκοσμίως, με χρήση των αμερικάνικης υψηλής τεχνολογίας κέντρων ανακύκλωσης
Σημειώνεται ότι το μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γίνεται με χρήση υλικού που έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Τονίζεται ότι το Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων πήρε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ την εν λόγω ενέργεια τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είναι γνωστός για το έργο του για το περιβάλλον και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η επόμενη Ενότητα βραβείων αναφέρεται σε Ανακύκλωση με διαλογή στην Πηγή στο δημόσιο τομέα

Το 1ο βραβείο απονέμεται στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία αποτελεί τον πρώτο δημόσιο φορέα που εφάρμοσε πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Πηγή. Παράλληλα, η μοναδικότητα του προγράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ότι τα έσοδα του Προγράμματος, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστηματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ενισχύουν ένα σημαντικό σκοπό, που είναι η ενίσχυση του Ταμείου Αρωγής Ορφανών Τέκνων Αστυνομικών και Πυροσβεστών.

Η 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΩΝ, ΑΦΟΡΑ Βραβεία προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων:

Η πρώτη Ενότητα αυτής της κατηγορίας βραβείων αναφέρεται σε Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή σε Δήμο Μητροπολιτικών Κέντρων

Το 1ο βραβείο απονέμεται στον Δήμο Πειραιά, που ήδη προχωρά στην υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανακύκλωσης με την τοποθέτηση 32 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης, αλλά και άλλες δράσεις ανακύκλωσης.

Η επόμενη Ενότητα αυτής της κατηγορίας βραβείων αναφέρεται σε Πρόγραμμα Προστασίας περιβάλλοντος σε συνεργασία με εθελοντές ή ΜΚΟ

Το 1ο βραβείο απονέμεται στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, που εφάρμοσε ένα καινοτόμο πρόγραμμα καθαρισμού της θάλασσας σε συνεργασία με την ΜΚΟ AEGEAN Rebreath.

Η επόμενη Ενότητα αυτής της κατηγορίας βραβείων αναφέρεται σε Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή σε Περιφέρειες

Το 1ο βραβείο απονέμεται στην Περιφέρεια Αττικής για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων που έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει.

Το 1ο βραβείο απονέμεται επίσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων που έχει σχεδιάσει αλλά και άλλες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος που εφαρμόζει.

Η επόμενη μεγάλη Ενότητα αυτής της κατηγορίας βραβείων αναφέρεται σε Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή από Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Το 1ο βραβείο απονέμεται στον ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, που εφαρμόζει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους 66 Δήμους της Αττικής, το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με χρηματοδότηση σχεδόν 100.000.000 € από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Το 1ο βραβείο απονέμεται επίσης στον ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΣΔΑΚ, που έχει σχεδιάσει και αρχίζει άμεσα να εφαρμόζει το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με χρηματοδότηση σχεδόν €20.000.000 από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του ΕΣΠΑ, με την τοποθέτηση Πολυκέντρων Ανακύκλωσης.

Το 1ο βραβείο απονέμεται επίσης στον ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, που έχει σχεδιάσει και αρχίζει άμεσα να εφαρμόζει το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με χρηματοδότηση σχεδόν 20.000.000 € από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του ΕΣΠΑ, με την τοποθέτηση Πολυκέντρων Ανακύκλωσης.