Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα, όσον αφορά την ενέργεια, προβλέπει ο Πάολο Σκαρόνι, αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου Rothschild, πρόεδρος της Μίλαν και πρώην CEO της ΕΝΙ, κάνοντας, από το βήμα του «The Thessaloniki Metropolitan Summit» που διοργανώνεται από τον Economist σε συνεργασία με το ThePowerGame.gr, δύο βασικά ερωτήματα.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Τους επόμενους 24 μήνες τα πράγματα φαίνονται δύσκολα.

Πρέπει να θυμόμαστε τρία πράγματα:

1) Η ζήτηση για το αέριο είναι εποχιακή σε μεγάλο βαθμό,

2) Προσδοκούμε κι ελπίζουμε ότι ο χειμώνας δεν θα είναι πολύ κρύος γιατί αυτό σημαίνει περισσότερο αέριο κατά 20 με 30 bcm,

3) Κι έχουμε τέλος αγορές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρσία, όπως η Γερμανία. Κι άλλες αγορές, που θα τεστάρουν την ενότητα της ΕΕ.

«Τα επόμενα δύο χρόνια φαίνονται δύσκολα και με πολλές προκλήσεις, αλλά νομίζω ότι θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση αν βρούμε άλλους προμηθευτές» συμπλήρωσε ο κ. Σκαρόνι.

IMG-4540

Το δεύτερο ερώτημα: Ποιο είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε για αυτή την ενέργεια;

Χτες η τιμή ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Ακόμη κι αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί και είναι όπως στα μέσα του 2020 χάρη στο LNG και πάλι θα συνεχίσουμε να έχουμε τριπλάσια τιμή από αυτή στις ΗΠΑ.

Τα Παραπολιτικά είναι χορηγός επικοινωνίας του «The Thessaloniki Metropolitan Summit»

Πηγή φωτογραφία: Paterakis photos / ΝΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ