Στο 7,7% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021 και τον Ιούνιο, οι τουριστικές αφίξεις έφθασαν το 89% του επιπέδου ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα το ξεπέρασαν.

Παράλληλα, μια ακόμα μικρή αποκλιμάκωση εκτιμάται ότι κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το ύψος του.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο του 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούριο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ