Στην Ευρώπη αν και με καθυστέρηση συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία αντίδραση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Τα αντανακλαστικά της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων, με αποτέλεσμα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν ανεξέλεγκτο ενεργειακό Αρμαγεδδών.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Κάλιο αργά παρά ποτέ, όπως υποστήριξε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησε ότι θα πρέπει να παρθούν ενιαία μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει από καιρού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την λήψη έκτακτων αλλά και μόνιμων μέτρων προκειμένου να περιορισθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Με τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων να καλπάζουν αποτελεί μονόδρομο η στήριξη εκείνων των νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική δυσμένεια. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και μόνιμα μέτρα με στόχο της συνέχιση της ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας, την αύξηση των επενδύσεων και την δημιουργία νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Και φυσικά να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις του κράτους.

Η ελληνική Οικονομία εξάλλου όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα τηρουμένων των αναλογιών με την ετήσια ανάπτυξη να εκτιμούμαι ότι θα ξεπεράσει το 5%, εφόσον φυσικά δεν κλιμακωθεί ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία. Στο καλό σενάριο που όλοι ευχόμαστε, δηλαδή να τερματισθεί άμεσα ο πόλεμος η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στο άσχημο σενάριο όμως, δηλαδή στην περίπτωση που ενταθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις δραματικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας πρέπει να προετοιμασθούν για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια. Η χώρα μας πρέπει να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια σε όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ήδη τους τελευταίους δύο μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η ελληνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει 3 δισ. ευρώ για να μειωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζει να ενισχύει όλους τους πολίτες. Το ύψος των ενισχύσεων θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει. Πολλοί είναι οι παράγοντες που ενδεχομένως θα επηρεάσουν το ύψος των παρεμβάσεων, αλλά τα τρία βασικά οικονομικά μεγέθη, που πρέπει να ληφθούν θετικά υπόψη της κυβέρνησης είναι το ύψος της ανάπτυξης το δεύτερο τριμήνου, η πορεία των φορολογικών εσόδων τον Αύγουστο και οι εισπράξεις από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα και με σύνεση. Το ερώτημα βεβαίως που πρέπει να απαντηθεί είναι για πόσο θα αντέξει η ελληνική οικονομία να επιδοτεί με ίδια μέσα τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις της ΕΕ για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή.

Οι προτάσεις του Ε.Β.Ε.Π. αναφορικά με τις άμεσες παροχές, που χρειάζεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στη ΔΕΘ, για να «ξεχειμωνιάσουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν την συνέχιση των επιδοτήσεων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Επίσης θα πρέπει να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης και να δοθεί μια ακόμη επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν και μόνιμα μέτρα με στόχο την συνέχιση της ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας, όπως η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η μείωση του εταιρικού φόρου από το 22% στο 20%.

*Άρθρο του Βασίλη Κορκίδη

Πρόεδρος ΕΒΕΠ