Στενές επαφές τρίτου τύπου έχει αναπτύξει η Αθήνα µε την Αραβική Χερσόνησο, καθώς έχει γίνει σαφές ότι, ειδικά σε αυτή την κρίσιµη συγκυρία, όπου οι αγορές αναδιατάσσονται µε ασύλληπτο ρυθµό, η έντονη εξωστρέφεια που αναπτύσσουν οι αραβικές χώρες δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη.

Και κάπως έτσι η ανάδειξη των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων ως τιµώµενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ µόνο ως τυχαία δεν µπορεί να χαρακτηριστεί. Ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί εξαρχής πολύ ψηλά. Η τεχνολογία και οι επενδύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συµµετοχής των ΗΑΕ στο περίπτερο 13, όπου και θα παρουσιάσουν τους πιο ανεπτυγµένους κλάδους της οικονοµίας τους, θα διερευνήσουν τα δυνητικά πεδία συνεργασίας µε τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές σύσφιγξης των δεσµών των δύο χωρών.

Οι εννέα συμφωνίες

Από τις αποστολές, που έχουν πυκνώσει -µόλις τον Μάιο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράφηκαν στο Ντουµπάι εννέα συµφωνίες στρατηγικής σηµασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών-, αναδεικνύονται τα πεδία ενδιαφέροντος για επενδύσεις µε... αραβικό άρωµα στη χώρα µας:
  • Αγροτοβιοµηχανία, κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες. Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της διατροφικής ασφάλειας, εξετάζονται πιθανές συνέργειες σε αγροτικές εκµεταλλεύσεις στην Ελλάδα ή επενδύσεις σε εταιρείες που σχετίζονται µε την πρωτογενή παραγωγή.
  • Διαχείριση αποβλήτων.
  • Φαρµακοβιοµηχανία, Υγεία.
  • Τουρισµός (εξαγορά τουριστικών µονάδων, κατασκευή µαρίνων).
  • Ενέργεια (πάρκα αιολικά, γαιοθερµίας, φωτοβολταϊκών, έρευνα και εξόρυξη, δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου).
  • Υποδοµές µεταφορών.
Οι διµερείς σχέσεις δεν εκκινούν φυσικά από το µηδέν. Τουναντίον. Σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµίας των Εµιράτων, εµιρατινές εταιρείες και κεφάλαια αναπτύσσονται στην Ελλάδα από τις Emirates Telecommunications Corporation - Etisalat, Abu Dhabi Investment Authority - ADIA, International Petroleum Investment Company - IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company - TAQA, Sahara Telecom, Abu Dhabi Investment Council, Dubai Holding Group, DP World, Drydocks World, Julphar Gulf Pharmaceutical Industries, Al Dahra Agricultural Company, Abu Dhabi MAR, Fly Emirates.

Απεξάρτηση

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου η Ευρώπη αναζητά τρόπους ταχείας απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιµα, η Ελλάδα ποντάρει στα projects στρατηγικού χαρακτήρα που έχουν αναπτύξει τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, αναδεικνύοντας τον ρόλο-κλειδί που µπορεί να έχει η χώρα µας ως πύλη εισόδου για την Ευρώπη.

Τον περασµένο Οκτώβριο, η εµιρατινή κυβέρνηση εξήγγειλε τη φιλόδοξη στρατηγική πρωτοβουλία «Net Zero 2050», η οποία προβλέπει ριζική µείωση εκποµπών άνθρακα σε µηδενικό επίπεδο και πραγµατοποίηση επενδύσεων ύψους 163 δισ. δολαρίων σε «καθαρές» µορφές ενέργειας σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών.

Ο διεθνής ρόλος των ΗΑΕ στο πεδίο της ενέργειας αποτυπώνεται και στην υπογραφή διεθνών ενεργειακών συµφωνιών, π.χ. µε Ιαπωνία και Σ. Αραβία, ενώ ανέλαβαν, µε την υποστήριξη και της Ελλάδας, τη διοργάνωση της 28ης Συνόδου Κορυφής των Ηνωµένων Εθνών για την Κλιµατική Αλλαγή στο Abu Dhabi τον Νοέµβριο 2023. Εκτιµάται ότι το εµιρατινό χαρτοφυλάκιο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχει αυξη θεί κατά περισσότερο από 400% εντός της τελευταίας δεκαετίας.

Διπλασιασμός

Κατά την τελευταία διετία, η Masdar, ηγέτιδα εταιρεία στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), διπλασίασε το χαρτοφυλάκιο παραγωγής των ΑΠΕ, σε επίπεδο παραγωγικής ισχύος 11GW, µε προοπτική περαιτέρω µεγέθυνσης αυτού µέσω διεθνούς επέκτασης του οµίλου. Το τρέχον συνολικό ύψος επενδύσεων της Masdar σε έργα ΑΠΕ ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. δολάρια, ενώ επισηµαίνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε επενδύσεις και στη χώρα µας. Τον Νοέµβριο ανακοινώθηκε η εκκίνηση του Εθνικού Σχεδίου «Hydrogen Leadership Roadmap», το οποίο η εµιρατινή κυβέρνηση κρίνει ως πρωταρχικής σπουδαιότητας για την επίτευξη των κλιµατικών στόχων της.

Επιχειρήσεις

Ειδικότερα, το Σχέδιο χαράσσει δράσεις και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, όπως η άµεση παραχώρηση υποδοµών και η εξασφάλιση χρηµατοδοτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Σκοπός του εν λόγω Σχεδίου είναι η στήριξη εγχώριων βιοµηχανιών µε χαµηλό αποτύπωµα άνθρακα, προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος «Net Zero 2050» και να εδραιωθεί η θέση της χώρας ως παγκόσµιου ανταγωνιστικού εξαγωγέα καθαρού υδρογόνου. Οι ροές επενδύσεων των ΗΑΕ προς άλλες χώρες έφθασαν σχεδόν τα 22,5 δισ. δολάρια το 2021, σηµειώνοντας αύξηση 19,1% σε ετήσια βάση.

Οι εµιρατινές εταιρείες έχουν επενδύσεις σε διάφορους κλάδους, όπως µεταφορές, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ΑΠΕ, ακίνητα, κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής, επικοινωνιών, logistics, λιµάνια και υποδοµές, τουρισµό, ξενοδοχεία, ψυχαγωγία, τράπεζες και γεωργία. Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για αύξηση των εισροών, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η σώρευση επενδύσεων από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα ανέρχεται σε περίπου 255 εκατ. ευρώ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 27 Αυγούστου 2022.