Μπορεί στην αγορά οι συνεδριάσεις στην καρδιά του καλοκαιριού και των διακοπών να θυμίζουν... τυπική διαδικασία, μέσα στις επιχειρήσεις όμως, και ειδικά στις εισηγμένες, χτυπάει η καρδιά της ανάπτυξης. Στη διάρκεια της «νεκρής» εβδομάδας πριν από τον Δεκαπενταύγουστο η ανακοίνωση μιας σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών ή συζητήσεων για την ολοκλήρωση εξαγορών (Autohellas, Lamda Development, Euromedica, ΑΔΜΗΕ, Άνεμος, Cenergy κ.λπ.) έδειξε ότι το ενδιαφέρον παραμένει σταθερά ακμαίο και εξαπλώνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών κλάδων.

Το μείγμα νέων επομένως είναι υποστηρικτικό και βάζει σε δεύτερο πλάνο αβεβαιότητες (Ουκρανία, πανδημία, Ταϊβάν, πληθωρισμό, ενεργειακή επάρκεια, επιτόκια, πληθωρισμό), που, αν και έχουν μειώσει την επιρροή τους στο Χ.Α. και τις αγορές, φαίνεται να διατηρούν τη δυναμική τους μεσοπρόθεσμα. Δηλαδή, ραντεβού... τον Σεπτέμβριο με τα προβλήματα.

xrimatistirio
Μέχρι τότε, όμως, δεν γίνεται να περάσουν κάτω από το ραντάρ σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως αυτή του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου στην Ideal, που πούλησε την εταιρεία αναψυκτικών Three Cents για 45 εκατ. ευρώ στην Coca-Cola. Μια εταιρεία που το 2019 πραγματοποιούσε πωλήσεις 5,6 εκατ. ευρώ, το 2021 7,7 και η πρόβλεψη για φέτος είναι για πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στις 3 Αυγούστου στη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διάθεσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας μειοψηφικού ποσοστού (20%) της Ariadne Interconnection SPSA (Αριάδνη).

Η Αριάδνη, η οποία ιδρύθηκε το 2018 ως 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει επιλεγεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως ο φορέας υλοποίησης της κατασκευής και χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής είναι μια διασύνδεση ρεύματος συνεχούς τάσης, η οποία αποτελείται από δύο υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 335 χλμ., δύο υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 43 χλμ., καθώς και άλλα πάγια (λοιπά ηλεκτρόδια, σταθμοί μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική και την Κρήτη, καθώς και καλώδια οπτικών ινών με ίδιο συνολικό μήκος).

Η Autohellas, μετά την απόκτηση του 12% της Trade Estate της «Φουρλής», επεκτείνει τη διεθνή δραστηριότητά της με την εξαγορά της HR Automovels, η οποία αποτελεί τον franchisee της Hertz International στην Πορτογαλία, έναντι τιμήματος 31,5 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές της εβδομάδας κλείδωσε και η πώληση του McArthurGlen Designer Outlet Athens στην εισηγμένη Lamda Development


Το deal που ταρακούνησε τον κλάδο της Υγείας μέσα στο καλοκαίρι ήταν αυτό της επιχειρούμενης συγχώνευσης Euromedica με το «Ερρίκος Ντυνάν».

Μετά την απομάκρυνση του Θωμά Λιακουνάκου, οι εταιρείες του οποίου η μία μετά την άλλη οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας υπό το ασήκωτο βάρος των δανείων, ο ιατρικός όμιλος δείχνει να αλλάζει σελίδα. Στο πλαίσιο αυτό, σε κατ' αρχήν συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου Euromedica προχώρησε η εταιρεία Ημιθέα, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Νέος όμιλος υγείας

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο νέος όμιλος Υγείας θα απασχολεί πάνω από 2.700 εργαζομένους, ενώ θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το δίκτυο του ομίλου, στην ωρίμανσή του, θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 επισκέψεις ετησίως μέσα από ένα πλέγμα 3.500 συνεργαζόμενων ιατρών σε όλη την Ελλάδα.

McArthurGlen

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κλείδωσε και η εξαγορά του McArthurGlen Designer Outlet Athens (το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα) από την εισηγμένη Lamda Development. Η κατά 100% θυγατρική της Lamda Development, LOV SMSA, εξαγόρασε το 100% της εταιρείας McArthurGlen Hellas, ενώ η αξία του ανέρχεται σε περίπου 109 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει άλλωστε από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή CBRE Axies την 31/12/2021. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε περίπου €40 εκατ., περιλαμβανομένης της αποπληρωμής προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τους προηγούμενους εταίρους της εταιρείας.

Το deal ωφελεί, εκτός από τη Reds/Kαμπά, και την Ελλάκτωρ, που ενοποιεί στα αποτελέσματά της τη Reds. Βεβαίως, η συμφωνία της Motor Oil για την απόκτηση του ελέγχου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών για την αγορά ηλεκτρισμού γενικότερα. Η αξία της συμφωνίας έφτασε το 1 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι η ΜΟΗ πληρώνει 750 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της νέας εταιρείας, όπου θα εισφερθούν τα έργα ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στα 180 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συμφωνία για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω της συμφωνίας, η ΜΟΗ έθεσε υπό τον έλεγχό της το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ελληνικής αγοράς και καθίσταται το Νο 2 της ελληνικής αγοράς «πράσινης» ενέργειας πίσω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.