Πού θα έφτανε η ανάπτυξη, εάν δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση και όλες αυτές οι επιβαρύνσεις που ταλανίζουν τα νοικοκυριά και επιβαρύνουν διαρκώς τον προϋπολογισμό; Την απάντηση δίνουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι το ΑΕΠ φέτος θα εκρήγνυτο με ρυθμό κοντά ή και πάνω από το 7,5%. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, για κάθε 2 μονάδες αύξηση του πληθωρισμού το ΑΕΠ υποχωρεί 1 μονάδα.

Αν ο πληθωρισμός παρέμενε στα επίπεδα του 2%-3%, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα σκαρφάλωνε στο 7%-7,5%. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία, οι εκτιμώμενες επιδόσεις της δεν παύουν να είναι εντυπωσιακές και μοναδικές στην ευρωζώνη. Σε μια περίοδο που για τις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ η Κομισιόν προβλέπει σημαντική επιβράδυνση και σε κάποια σενάρια ύφεση για την Ελλάδα, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις επί τα βελτίω, στο 4% από 3,5% πριν, όταν η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1%.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής πορείας του τουρισμού και της ταχύτερης απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εξελίξεις στους δύο αυτούς τομείς, που παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας, φέρνουν υπερ-έσοδα στον προϋπολογισμό και δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας (το οποίο προβλέπει υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2022), η υπέρβαση στα έσοδα το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου είναι ήδη στα 400 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι η μηνιαία υπερ-απόδοση των εισπράξεων θα είναι, δηλαδή, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας ή και υπερβαίνοντας το 1,2 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και ταυτόχρονα να μην απειληθεί ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2%.

Αποκλιμάκωση

Ουσιαστικά, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται καλύπτει τις ανάγκες στήριξης των νοικοκυριών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των τιμών που θα πολλαπλασιάσει το κόστος. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου. Από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού θα αποκλιμακωθούν σε τέτοια επίπεδα που δεν θα χρειασθεί η ανάγκη αύξησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν παύουν να είναι εκτιμήσεις, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα. Οπως τονίζει στο «MoneyPro» κυβερνητική πηγή, με βάση τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος των παρεμβάσεων (power pass, fuel pass κ.λπ.) για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν οι τιμές, το κόστος πολύ εύκολα μπορεί να εκτιναχθεί στα 4,5 δισ. ευρώ. Εκεί κάπου φθάνουν και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας και τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας. Δηλαδή, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται θα φθάσει για να καλύψει φέτος και μια νέα αύξηση των τιμών και να βγουν από τα ταμεία του κράτους έως και 1 δισ. ευρώ παραπάνω, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να επηρεασθούν και οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Το πακέτο της ΔΕΘ

Αυτά όμως, όπως αναφέρουν, αφορούν το 2022. Για το επόμενο έτος σημειώνουν ότι ήδη έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό τόσο παρεμβάσεις στη φορολογία όσο και αυξήσεις στις συντάξεις, μέτρα στα οποία, μαζί με άλλα, θα αναφερθούν πιο ειδικά τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Το πακέτο της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει:

  • Αύξηση συντάξεων. Ξεπαγώνουν οι συντάξεις ύστερα από 12 χρόνια. Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, οι αυξήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 4% και 5% από το νέο έτος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, την αύξηση θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού τον περασμένο Μάιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ (μεικτά), από 663 ευρώ που ήταν προηγουμένως, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέα αύξηση στα μέσα του 2023. Σημειώνεται ότι η αύξηση του Μαΐου οδήγησε σε έναν επιπλέον μισθό (50x14=700 ευρώ).
  • Εισφορά αλληλεγγύης. Καταργείται το νέο έτος η εισφορά αλληλεγγύης που θεσμοθετήθηκε το 2011. Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί από το 2021, ενώκ αταργείται πλήρως από το 2023, συμπαρασύροντας και τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 23/7