Tρεις νέες τάσεις παρατηρούνται φέτος στον τοµέα των φοιτητικών κατοικιών. Επειτα από µια διετία «νηνεµίας», λόγω της πανδηµίας, φαίνεται πως φέτος η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών για φοιτητές, ιδίως στα µεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κινείται και πάλι ανοδικά.

Σύµφωνα µε φορείς της αγοράς ακινήτων, οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας έχουν αλλάξει ριζικά, σε σχέση µε το 2019, δηλαδή το τελευταίο έτος οµαλούς λειτουργίας της κτηµαταγοράς, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ζήτηση φοιτητικών κατοικιών.

Η πρώτη και βασικότερη διαφοροποίηση είναι η αύξηση των τιµών των ενοικίων σε ποσοστό που κυµαίνεται µεταξύ 25% και 40%, ανάλογα µε την περιοχή και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Ως εκ τούτου, έχει αρχίσει να επιστρέφει το φαινόµενο της συγκατοίκησης, που ήταν βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά και αργότερα, κατά τα πρώτα χρόνια της οικονοµικής κρίσης.

enoikia
Σήµερα, ένα δυάρι 50-65 τ.µ., που αποτελεί τον «πυρήνα» του ενδιαφέροντος των φοιτητών, εκµισθώνεται από 400-600 ευρώ/ µήνα κατά µέσο όρο, ενώ σε περιπτώσεις επιπλωµένων κι εξοπλισµένων ακινήτων το κόστος ξεπερνά ακόµα και τα 750-800 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας. Πριν από τρία χρόνια το αντίστοιχο κόστος κινούνταν µεταξύ 250-450 ευρώ και σπανιότερα πάνω από 500 ευρώ. Ενας από τους λόγους που συµβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά των προσφερόµενων ακινήτων. Πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι ανακαίνισαν, επίπλωσαν κι εξόπλισαν τα ακίνητά τους για να τα εκµεταλλευτούν µέσω βραχυχρόνιων µισθώσεων, υποχρεώθηκαν σε πλήρη αναδίπλωση λόγω της πανδηµίας, επιστρέφοντας στις συµβατικές µισθώσεις.

Παράλληλα όµως, λόγω ακριβώς της επένδυσης που έχουν πραγµατοποιήσει, επιθυµούν να έχουν και το αντίστοιχο όφελος, µε αποτέλεσµα να παρατηρούνται σηµαντικά υψηλότερα ζητούµενα ενοίκια για τέτοιου είδους ακίνητα. Αρκετοί, µάλιστα, δεν διαθέτουν τα ακίνητά τους µε µακροχρόνια συµβόλαια, αλλά για 9 µήνες, ώστε να έχουν τη θερινή περίοδο ελεύθερη για την εκµίσθωση µέσω Airbnb, Booking και άλλων ψηφιακών πλατφορµών. Ως εκ τούτου, προτιµούν φοιτητές για τους χειµερινούς µήνες. Το γεγονός αυτό έχει διαφοροποιήσει και τον τρόπο διάθεσης/µίσθωσης των ακινήτων, καθώς σε αρκετές αγγελίες διευκρινίζεται ότι στη ζητούµενη τιµή περιλαµβάνονται και τα έξοδα των ∆ΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύµα, Internet κ.λπ.) ή ακόµα και τα κοινόχρηστα, ανεβάζοντας φυσικά το τελικό ποσό ακόµα και πέριξ των 1.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά οι γονείς των φοιτητών έχουν την εξασφάλιση ότι αυτό είναι το πλήρες ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν, χωρίς να ανησυχούν για τυχόν επιπλέον δαπάνες/επιβαρύνσεις.


Από νωρίς στην αναζήτηση

Οι ανακαινίσεις που έγιναν λόγω βραχυχρόνιων µισθώσεων, µετά την πτώση της ζήτησης εξαιτίας της πανδηµίας, εκτόξευσαν το κόστος κατά την επιστροφή των ακινήτων στις συµβατικές µισθώσεις
Μία ακόµα νέα τάση στην αγορά φοιτητικής κατοικίας είναι η ανάγκη να κλειστούν ακίνητα ήδη από τον Ιούλιο, σε αντίθεση µε το πρόσφατο παρελθόν, όταν η πλειονότητα των ενδιαφερόµενων κινούνταν στην αγορά από το τέλος Αυγούστου και µετά, όταν δηλαδή είχε οριστικοποιηθεί η εγγραφή του φοιτητή στη σχολή της προτίµησής του. Η κινητικότητα αυτή οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς αριθµού ακινήτων, συγκριτικά µε τη ζήτηση, ιδίως σε κατοικίες µικρής επιφάνειας από 25-55 τ.µ. Αλλωστε, οι γονείς των φοιτητών έχουν «ανταγωνισµό» από τους υπόλοιπους ενδιαφερόµενους ενοικιαστές, οι οποίοι αφενός µεν είναι πολυπληθέστεροι χρόνο µε τον χρόνο, αφετέρου δε αναζητούν κι εκείνοι µικρά ακίνητα, λόγω του σχετικά πιο προσιτού κόστους τους.

Βέβαια, η τάση αυτή έχει δώσει το έναυσµα σε πολλούς ιδιοκτήτες να αυξήσουν σηµαντικά τις ζητούµενες τιµές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 10 ευρώ/τ.µ., φτάνοντας ακόµα και πάνω από 20 ευρώ/τ.µ., ιδίως σε περιπτώσεις ανακαινισµένων κι επιπλωµένων διαµερισµάτων που βρίσκονται σε καλύτερα σηµεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Οπως αναφέρουν οι φετινές οδηγίες του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να αναζητήσουν φοιτητική στέγη το συντοµότερο δυνατόν. «Τα καλά φοιτητικά σπίτια και διαµερίσµατα εξαφανίζονται “εν ριπή οφθαλµού”.

Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγµή, τα διαθέσιµα ακίνητα θα είναι ελάχιστα και κατά τις ηµέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να ανέβουν τα ενοίκια ακόµα περισσότερο. Mην προκαταβάλλετε χρήµατα σε αµφίβολες “εταιρείες” συµβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών, o νόµιµος µεσίτης δεν παίρνει προκαταβολές για τον εαυτό του, αµείβεται µόνο µε την υπογραφή του ενοικιαστηρίου συµβολαίου. Αν δεν σας βρει σπίτι, δεν του χρωστάτε τίποτα. Πριν υπογράψετε το συµβόλαιο, ελέγξτε προσεκτικά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες».

Δημοσιεύθηκε στο Moneypro της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 23/7