Σε συμφωνία για τις έκτακτες ρυθμίσεις μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, κατέληξαν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών, αρμόδιων για ζητήματα Ενέργειας στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η τσεχική Προεδρία της ΕΕ.

«Δεν επρόκειτο τελικά για Mission Impossible! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο πριν από τον ερχόμενο χειμώνα», αναφέρει ο λογαριασμός της Τσεχίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, στο Twitter.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, όπως αναφέρει και το powergame.gr.

Είχαν προηγηθεί ζυμώσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά τον κόφτη στο φυσικό αέριο.


Η θέση της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε προσέλθει στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενεργειακή επάρκεια με δύο προτάσεις.

Η πρώτη περιγράφεται σε επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αφορά την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού αποζημίωσης των βιομηχανικών καταναλωτών για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου, ενώ η δεύτερη αφορά το κόστος ρεύματος.