Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι πρώτες πληρωμές για το Power Pass, εκτός από δύο κατηγορίες δικαιούχων, οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονταν την Παρασκευή ακόμα υπό εκκαθάριση, ενώ θα γίνει και η πληρωμή για τον Ιούνιο, σε όσους έλαβαν εκκαθαριστικό τον συγκεκριμένο μήνα. Επιπλέον, υπήρξαν και οι πολίτες που διαμαρτύρονται για το ποσό που είδαν στους λογαριασμούς τους, αφού το θεώρησαν χαμηλό σε σχέση με τα χρήματα που περίμεναν.

Για τους δικαιούχους που δεν πληρώθηκαν καθώς οι αιτήσεις τους ήταν ακόμα υπό εκκαθάριση θα πρέπει να γίνει έλεγχος των στοιχείων και θα πληρωθούν με το επόμενο κύμα πληρωμών, το οποίο πιθανότατα θα είναι μέσα σε αυτή τη βδομάδα.

Συνολικά έγιναν 2,9 εκατομμύρια αιτήσεις για το Power Pass και εγκρίθηκαν 2,5 εκατομμύρια. Η επιδότηση αφορούσε στο 60% της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Λόγοι απόρριψης

Να σημειωθεί ότι περίπου 400.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Οι λόγοι, σύμφωνα με το Mega, ήταν οι παρακάτω:
  • Ο καταναλωτής έχει σταθερό τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Η επιβάρυνση στον λογαριασμό του καταναλωτή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν κάτω από 30 ευρώ.
  • Ο καταναλωτής έχει κοινωνικό τιμολόγιο και έχει επιδοτηθεί ήδη 95%-100%.
  • Δήλωση επαγγελματικής έδρας αντί για πρώτης κατοικίας.

Πληρώθηκαν 1,9 εκατ. πολίτες

Περίπου 1,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει το επίδομα ρεύματος, ενώ 600.000 αναμένεται να πληρωθούν το επόμενο διάστημα. Σημαντικό ρόλο στα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι έπαιξε το γεγονός ότι πάροχοι ρεύματος εξέδωσαν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022 και αυτοί δεν είναι οι τελικοί εκκαθαριστικοί.